Листи Митрополита Андрея початку 20 століття - нове надбання колекції музею
  • Втр, 11/10/2022 - 20:15

"Листи Митрополита Андрея початку 20 століття - тепер нове надбання колекції нашого музею",- інформує Музей Митрополита Андрея Шептицького.

"Їх передав нам наш великий друг зі США Олесь Демко. Ці листи належали до архіву отця Гринчишина, який свого часу переїхав на служіння до Штатів, і був дідусем пана Олеся.

«Один із цих цікавих листів датований 1905 роком. У ньому Митрополит Андрей Шептицький дає поручення отцю Олександру Павляку збирати твори сакрального мистецтва, стародруки, формувати бібліотеку для створення майбутнього національного музею. Подібний дозвіл я отримав від владики Стернюка на початку 90-х років ХХ століття, коли наша Церква вийшла з підпілля. Згодом такий дозвіл мені поновив Блаженніший Любачівський, а за ним і Любомир Гузар», - розповідає директор і співзасновник Музей Митрополита Андрея Шептицького о. Севастьян Дмитрух.

Також серед документів є целібрет, тобто посвідчення священника, виписане йому для праці в США. Цей документ зберіг пан Грабовський, родич отця Олександра Павляка.

Разом із листами, пан Демків передав до музею три картини художників школи Олекси Новаківського. Зокрема, роботу талановитого художника-сатириста Едварда Козака.

Всі ці твори та документи будуть описані та зберігатимуться у колекції нашого музею. А з часом увійдуть до оновленої експозиції."