Марія – модель Церкви
  • Срд, 23/10/2013 - 15:11

Якщо би раптом трапилося так, що Церква не нестиме Ісуса, то вона перестане бути Церквою. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до понад сотні тисяч вірних, які заповнили площу Святого Петра у середу, 23 жовтня 2013 року. У своїй катехизі на тему Церкви, приуроченій Рокові віри, Святіший Отець говорив про Пречисту Діву Марію, як про образ Церкви.

Першим аспектом, на який звернув увагу Папа, було: Марія, як приклад віри. Він пояснив, що Вона була єврейською дівчиною, яка щирим серцем очікувала визволення свого народу. Але в Її юному серці перебувала таємниця, про яку Вона ще не знала: у Божому задумі любові Вона була призначена стати Матір’ю Відкупителя. І під час Благовіщення, коли ангел відкрив Їй цей задум, Вона відповіла «так», а Її віра отримала нове світло, зосередившись на Божому Синові. «У Ній зосередився ввесь шлях, уся мандрівка того народу віри, який очікував визволення, і в цьому значенні Вона є прикладом віри Церкви, центром якої є Христос, втілення безмежної Божої любові», – сказав Святіший Отець, додаючи, що цю Свою віру Марія переживала серед тисяч щоденних турбот кожної матері. Саме звичайне життя було тим ґрунтом, на якому розвивалися особливі взаємини та глибокий діалог з Богом, між Нею та Сином.

«Так» Марії, досконале вже на початку, зростало аж до хвилини хреста, де Її материнство поширилось, обіймаючи кожного з нас. У цьому контексті Папа зазначив, що ми повинні запитати себе, чи дозволяємо на те, щоб нас просвічувала віра Марії, нашої Матері? Чи в хвилини труднощів і темряви дивимося на Неї, як на приклад довіри до Бога?

Наступним аспектом є те, що Богородиця є прикладом милосердної любові. У цьому контексті Святіший Отець пригадав про те, як Вона відвідувала родичку Єлизавету. Вона принесла їй «не лише матеріальну допомогу», але також «Ісуса, Який жив у Її лоні», що означало принести до її дому повноту радості. Вона також бажає «кожному з нас, усім нам принести цей великий дар, яким є Ісус, а з Ним приносить Його любов, мир та радість».

Подібно чинить і Церква. «Церква – це не магазин, Церква не є гуманітарним агентством чи неурядовою організацією, Церква послана нести всім Христа та Його Євангелія», – наголосив Папа, додаючи, що Церква не несе себе саму, і чи вона є великою, чи малою, сильною чи слабкою, вона несе Христа, вона повинна бути, як Діва Марія, що несла Ісуса до дому Захарії та Єлизавети.

«У цьому полягає суть Церкви. Нести Ісуса. Якщо, припустимо, колись би трапилось так, що Церква не несе Ісуса, то це буде мертва Церква. Зрозуміли? Вона повинна нести Ісуса та його милосердну любов, Ісусову силу», – наголосив Святіший Отець, запитуючи присутніх: «А яку любов ми несемо іншим? Чи це любов Ісуса, яка ділиться, прощає, супроводжує, чи це дуже-дуже розріджена любов?.. Чи це сильна любов, чи настільки слабка, що піддається симпатіям, шукає взаємності?» Як добрий катехит, Папа запитав присутніх, чи Ісусові подобається «корислива любов», спонукаючи учасників голосно відповісти на це запитання, після чого наголосив, що любов повинна завжди бути безкорисливою, а тоді запросив замислитися над взаєминами, які панують у наших громадах.

Крім того, Богородиця є прикладом єдності з Христом. Святіший Отець зауважив, що Пречиста Діва вела життя, притаманне жінкам Свого народу, Вона молилася, працювала, відвідувала синагогу... Але кожний Свій вчинок Вона здійснювала у досконалій єдності з Ісусом, вершиною якої була Голгота, де Вона єдналася з мучеництвом Свого Сина. «А ми згадуємо про Ісуса лише тоді, коли щось не так, як слід, коли нам щось потрібно, чи наші взаємини з Ним є постійними, є глибокою приязню, навіть тоді, коли йдться про те, щоб іти за Ним дорогою хреста?» – запитав Папа, закликавши слухачів молитися за те, щоб наше життя та життя кожної церковної спільноти були відображенням прикладу Марії, Матері Церкви.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va