“Ми - майбутнє України, надія Італії!”, - перший форум української молоді в Італії
  • Втр, 10/09/2013 - 11:54

Під цим гаслом 6-7-8 вересня 2013р. в гірському містечку Серіно, яке розташоване в південно-італійському регіоні Кампанья пройшов Перший форум української молоді в Італії, організований українсько-італійською асоціацією “Родина” за підтримки місцевої державної адміністрації, УГКЦ та УПЦ в Італії, місцевої Римо-католицької дієцезії Авелліно, а також Генерального Консульства України в Неаполі та Посольства України при Святому Престолі.

6 вересня за круглим столом зібралась українська молодь, яка прибула на форум з різних міст Італії. Також в нараді взяли участь Володимир Володюк, голова просвітницько-культурної організації «Козацький полк імені Івана Богуна» (м. Вінниця), та експерт по соціальній допомозі батькам неповноправних дітей Лариса Григор’єва. Велику високоідейну підтримку і вітання організатори форуму отримали від Координаційної ради українських організацій в Італії, головою якої являється пані Тетяна Кузик. З її ініціативи та голови «Асоціації жінок трудівниць в Італії» Світлани Ковальської на форум була делегована кандидат філологічних наук, доцент кафедри психології (ВАК м. Київ) Олена Шинкаренко.

В цікавому та запальному діалозі, який учасники форуму вели на тему «Інтеграція українських громадян і майбутнє української молоді на території Італії», активну участь взяли також Апостольський візитатор для українців греко–католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович, який  розповів про 120-ти річний досвід утвердження української діаспори у Бразилії та капелан громади УГКЦ м. Авелліно о. Роман Кривий.

На завершення першого дня форуму була складена резолюція, яка узагальнила прохання учасників щодо визнання українських дипломів в Італії та більше соціального рівноправ’я для іноземців. Також учасники форуму висловили прохання у сприянні організації домів культури, в яких було б можливо виявити і передавати українські традиції для майбутніх поколінь, і які б забезпечили здоровий простір для суспільних зустрічей для молоді, дітей і старших.

Документ був представлений 7 вересня ідеологами форуму Тетяною Бєляковою та Мікєле Саломоне для обговорення за круглим столом, до якого долучилися голова місцевої державної адміністрації Фенісія Маріконда, полковник фінансової поліції, радник при регіональній державній адміністрації Антоніо Капуто, генеральний консул України в Неаполі Леонід Домарецький, директор Карітасу міста Авелліно Карло Меле, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії владика Діонісій Ляхович, представник Православної церкви в Італії ієрей Василь Трач, регіональний радник з питань соціального рівноправ’я та захисту жінок Доменіка Ломаццо.

Депутат Італійського парламенту Валентина Паріс висловила нагальну потребу поправки міграційного закону «Боссі-Фіні», а представник євро-комісії з міграційної політики Джузеппе Гаргані назвав Україну гідною державою, щоб ввійти в Євросоюз. На зустрічі був присутній також Джузеппе Піконе, директор італійської газети «Il Mattino».

Другий день форуму розпочався спільною молитвою. О год. 9:30 у парку монастиря Сестер Францисканок Апостольський Візитатор очолив Акафіст до Богородиці на переміну в італійській і українській мовах. Після молитви владика Діонісій звернувся до присутніх із короткими духовними роздумами в італійській мові про те, що людина є єством відкритим до трансцендентності тому спільна молитва надає найкращу можливість переживати інший вимір людського буття. В Акафісті та в зборах взяли участь ряд душпастирів УГКЦ в Італії: о. Роман Кривий, о. Ігор Горішній, о.Андрій Євчук, о. Ігор Данильчук та о. Лазар Громадський, ЧСВВ.

Серед багатьох учасників заходу доречно відзначити окремих українських іммігрантів, які змогли досягти успіхів в Італії: Юлія Муць, яка після закінчення юридичного університету в Україні поступила на  юридичний факультет також в Італії та працює адвокатом у Флоренції, Анастасія Кучеренко, яка здобувши освіту в Італії, працює бухгалтером в Мілані, Назар Дуліба, випускник туристичного ліцею, працює екскурсоводом та перекладачем в м. Терні,  Михайло Вовчик, власник дискотеки та приватного підприємства в Римі, куди він часто приймає на роботу наших співвітчизників, Андрій Монах, фотограф, гуморист, актор, випускник Театральної Академії в Неаполі. Вони, як і всі інші учасники форуму привезуть до своїх домівок позитивний настрій та бажання продовжувати процес створення та утвердження  української діаспори в Італії.

За повідомленням Оркомітету

Джерело: www.chiesaucraina.it