Міф про перенаселення планети направлений проти дітей і… здорового глузду
  • Чтв, 20/01/2022 - 13:24

Ще наприкінці XVIII століття з’явилася ідея про те, що населення Землі незабаром може досягти критичної позначки, що призведе до катастрофи – нестачі їжі і, як наслідок, люди помиратимуть від голоду. В результаті подібних ідей у ​​суспільстві з’явився світовий рух, спрямований на зниження народжуваності, що привело людство до дуже неприємних наслідків.

Всесвітнє захоплення ідеєю перенаселення почалося з припущень, висловлених у книзі Томаса Мальтуса (1766-1834) “Досвід закону про народонаселення” (що побачила світ у 1793 році, книга до смерті автора перевидавалася 5 разів). Саме Мальтус спробував за допомогою розрахунків спрогнозувати критичну точку зростання народонаселення, дата катастрофи була призначена ним на 1890 р. Але, попри ці прогнози, 1890 року людство не загинуло. Послідовники Мальтуса згодом стали переносити передбачувану дату загибелі людства знову і знову.

Інший англійський дослідник – Френсіс Гальтон (1822-1911), двоюрідний брат Чарльза Дарвіна, став рупором ще одного модного наукового напряму – відомої всім євгеніки («добре народження», поліпшення людської раси за рахунок народження «правильних людей»). Ці дві течії – ідеологія перенаселення та євгеніка – з’єдналися, і виник рух за контроль народонаселення та зниження народжуваності, яке вже не на рівні ідей, а на рівні доль ламає життя мільярдів людей по всьому світу.

Заради чого? Звичайно, всі компанії та установи, що займаються контролем народжуваності, «дбають про благо людей і планети». Наскільки не сумно, але вони замінюють собою благородні екологічні цілі захисту навколишнього середовища та розумного споживання. Важливо те, що ці ідеології протиставляють народження дітей захисту природи, прямо називаючи новонароджених знищувачами Землі. Вони стверджують, що необхідно зменшити народжуваність, і для цього проповідують контрацепцію, євгеніку, стерилізацію, аборти, одностатеві стосунки, розбещення дітей та викорінення сім’ї, як явища.

Серйозну роль у просуванні цієї ідеології в усьому світі зіграла Маргарет Сенгер, яка у 1921 року заснувала «Американську лігу контролю народжуваності», на базі якої сформувалася імперія абортів Planned Parenthood (Міжнародна федерація планування сім’ї). Вона та багато її колег «по цеху» просували насамперед євгенічні ідеї – закони про примусову стерилізацію «непридатних» для продовження роду людей на той час були прийняті більш ніж у 10 штатах США. Можна було б подумати, що після жахів нацизму євгеніка та досліди на людях з метою знищення фертильності відійдуть у минуле, але ні. З 1961 зниження чисельності населення стало частиною міжнародної політики США. У 1965 р. в Американському агентстві США з міжнародного розвитку USAID було створено підрозділ з народонаселення, яке й досі продовжує політику, початок якої поклали Мальтус, Гальтон, Сенгер, нацистські лікарі тощо.

Теорія перенаселення хибна, і нині переконливо спростована. Дійсно існуючою є протилежна проблема: глобальна депопуляція. Для того, щоб людство виживало, насправді необхідно, щоб народжувалося більше людей, оскільки зі зростанням народонаселення відбувається розвиток людської цивілізації, збільшення благ, зниження рівня бідності. Понад те, існує природний механізм регулювання чисельності населення. Вчені підрахували, що в даний час все населення Землі, всі 7 з лишком млрд. людей, можуть бути розселені на території одного тільки штату Техас, з урахуванням видачі ділянки для проживання кожній сім’ї.

Для того, щоб населення не вимирало, необхідно, щоб сумарний коефіцієнт народжуваності (середня кількість дітей, яку може народити кожна жінка) дорівнював 2,1 – це необхідно для підтримки існуючого рівня населення. Зараз коефіцієнт неухильно падає, і в багатьох країнах уже опустився нижче за необхідний. На жаль, у всьому світі зараз відбувається спад народжуваності, і ціла низка країн вимирає.

Ця проблема потребує серйозного вирішення, проте Україна не вживає заходів, які справді підтримують народжуваність, заходів, спрямованих на захист та зміцнення сім’ї. Натомість вона слідує трендам, впровадженим ідеологами перенаселення, не обмежуючи аборти та контрацепцію, і не проводячи жодної реальної роботи з підвищення статусу материнства в суспільстві. 

Поль Эрліх (род. 1932 г.) є автором книги «Популяційна бомба» (1968), який услід за Мальтусом знову і знову попереджає про популяційний «кінець світу». Він просуває порядок денний “глобального потепління”, змушуючи увесь світ повірити, що це сама страшна проблема сучасного світу, а її причиною є народження нових людей. Багато, як і раніше, не знають, що історія зі зміною клімату та глобальним потеплінням – це історія про знищення людей, а не про захист природи.

Однак насправді світ чекають досить важкі десятиліття. Бо це будуть десятиліття зі зростаючим відсотком безпорадних людей похилого віку, які потребують догляду; це будуть десятиліття з дуже дорогою (особливо якщо “зелена тема” зіграє, як задумано) енергією та катастрофічною народжуваністю; і це будуть десятиліття з активним заміщенням населення передових та середньорозвинених країн молоддю з країн менш розвинених. І зберегти більш-менш пристойний рівень добробуту громадян, виражений у купівельній спроможності, зможуть або країни, що утримали доступ своєї промисловості та громадян до дешевої енергії, або країни, які якимось дивом зуміли переконати своїх громадян розмножуватися. Я пишу “дивом”, тому що всесвітня колективна відповідь самих громадян на такий заклик звучить як “ви спочатку забезпечте нам умови, гідні нас, і тоді ми подумаємо”. Досвід, однак, показує, що навіть у країнах, які забезпечили громадянам взагалі все, це не заважає останнім відмовлятися від народження дітей.

Французький історик П’єр Шоню назвав те, що відбувається, «білим мором» — це безкровне вимирання, коли колиски залишаються порожніми. Тим часом, усі складові теорії перенаселення настільки міцно увійшли в наше життя, що пропозиція заборони абортів багатьма вважається неприйнятною, а багатодітна родина, як неблагополучна. І весь світ сьогодні потребує того, щоб скинути зі своїх очей цей морок, що змушує вітати інвалідизацію жінок, вбивство дітей, тоталітарний контроль над сім’ями та пропаганду розпусти…