Милуватись створінням Божим, щоб його захищати
  • Чтв, 22/08/2013 - 10:10

16 серпня 2013 року відбулась дружня робоча зустріч о. Володимира Містермана, заступника керівника Бюро УГКЦ з питань екології з о. Габріеле Скальманом, відповідальним за душпастирство створіння, італійської дієцезії Брешья. Зустріч відбулась в альпійській місцевості Трентіно (Північна Італія), біля найбільшого озера «Лаго ді Гарда». Священики не випадково обрали цю місцевість для обговорення різноманітних тем, адже саме в горах, серед прекрасної природи, яка є другою книгою одкровення Творця, отці з легкістю та в невимушеній обстановці могли поділитись досвідом праці двох Церков та різноманітними екологічними ініціативами.

О. Габріеле, який понад десять років займається поширенням екологічного вчення Церкви в італійському суспільстві, розповів про різні ініціативи, які Церква в Італії здійснює протягом цілого року. Італійський священик поділився також досвідом співпраці між відповідальними різних єпархій, даючи деякі практичні поради щодо налагодження праці новоствореної «сітки» референтів з питань екології в Україні.

О. Скальмана в особливий спосіб наголосив на тому, що: «коли Церква ініціює різні практичні проекти, вона повинна завжди пам’ятати, що ці проекти перш за все мають бути виявом живої християнської віри, а не керуватись виключно чистою економічною вигодою, замаскованою під «екобрендом»».

О. Володимир розповів італійському колезі про працю, яку здійснює Бюро УГКЦ з питань екології. Заступник керівника Екобюро детально представив роботу за п’ять років існування цієї структури, розповідаючи про певні досягнення, труднощі та перспективи на майбутнє. О. д-р Володимир в особливий спосіб наголосив на тому, що перед його рідною УГКЦ стоїть великий виклик, а саме зуміти відчитати сучасні «знаки часу», яких не можна не помітити в українському суспільстві і відповідно на них відреагувати, щоб як Церква виконати свою місію і спричинитись до продовження задуму Творця – розбудови Царства Небесного в реальному часі. 

Охоронці створіння двох країн переконані, що ця перша дружня зустріч є немовби першою цеглинкою для майбутньої екологічної співпраці між УГКЦ та Католицькою Церквою в Італії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології