Монах-францисканець з Кенії виграв премію Global Teacher Prize в сумі 1 млн доларів
  • Пон, 25/03/2019 - 17:16

Монах з ордену францисканців та вчитель з Кенії Пітер Табічі став переможцем міжнародного конкурсу Global Teacher Prize 2019 з головним призом 1 млн доларів США.

Табічі викладає фізику і математику у віддаленому кенійському селі, де 95% його учнів походять з бідних сімей, а майже третина - сироти. У його школі всього один комп'ютер, а на одного вчителя припадає 58 учнів.

Не маючи достатніх ресурсів, вчителю вдалося сформувати науковий гурток, який виграв ряд місцевих змагань і пройшов відбір на INTEL International Science and Engineering Fair 2019 у Сполучених Штатах Америки.

У 2017 році лише 16 з 59 випускників школи продовжили навчання для здобуття вищої освіти, в 2018 році - вже 26.

Як інформує LB.ua, 80% від своєї зарплати вчитель Табічі, член монашого францисканського ордену, віддає на розвиток школи, щоб у його учнів була форма і книжки.

Премію Global Teacher Prize заснував в 2014 році мільярдер Санні Варкі. Нагороду в сумі 1 мільйон доларів отримує кращий вчитель планети, автор найбільш інноваційної, ефективної і нестандартної методики навчання. Нагорода символізує важливість професії вчителя і необхідність їх визнання і винагороди. Переможця обирає спеціальний комітет з видатних вчителів, освітніх експертів, чиновників, журналістів, розробників, вчених та підприємців.

За премію 2019 року боролися близько 10 тисяч осіб із 179 країн світу.