М’янма: продовжуються атаки на церкви
  • Пон, 21/02/2022 - 18:48

Церкви у регіонах М'янми, в яких переважають християни, є однією з мішеней атак армії в громадянській війні між військовою хунтою та групами опору. Як повідомляють ЗМІ, особливо постраждала провінція Кая.

Щонайменше 15 парафій у католицькій єпархії Лойко постраждали від бойових дій, повідомляє азіатське католицьке агентство UCAN. Сім храмів було пошкоджено артобстрілами й авіаударами. За інформацією правозахисних організацій, більшість мешканців Лойко, столиці штату Кая, повтікали. З 15 районів лише три досі заселені.

З травня в Кая було зруйновано понад 650 будинків та інших цивільних будівель, таких як церкви, буддійські монастирі та школи. Біля церкви в Лойко отаборилося військо та знищило стації Хресної дороги. Минулого тижня військові обстріляли баптистську церкву та табір для біженців поблизу міста Демосо.

За даними Karenni Human Rights Group, понад 170 тисяч людей утекли від боїв у Каї. 120 тисяч людей проживали там у таборах у важких гуманітарних умовах, тоді як 30 тисяч осіб утекли до сусіднього штату Шан, а близько 10 тис. перетнули кордон з Таїландом.

Провінція Кая в східній частині М'янми межує з провінцією Шан на півночі, провінцією Карен на півдні і Таїландом на сході. Кая населена в основному китайсько-тибетською етнічною групою каренні. Близько 46 відсотків із близько 300 тисяч мешканців Кая — християни.