На костелі св. Марії Магдалини у Львові встановлено хрест
  • Птн, 03/05/2013 - 14:17

02 травня 2013 р. на костелі св. Марії Магдалини у Львові влада міста відновила центральний хрест храму, який перед Другою світовою війною був розташований на даху сакральної будівлі над центральним входом.

 

Подію попередила Свята Меса о 8.00, яка щоденно служиться у костелі і обряд освячення хреста. Літургію за участі вірян, гостей та представників мерії очолив настоятель римсько-католицької парафії св. Марії Магдалини о. Володимир Кусьнєж. Під час Меси, від імені спільноти костелу, о. Володимир подякував представникам влади міста за їхній жест відновлення історичної справедливості. Священик також наголосив на тому, що цей жест відновлення хреста на костелі, релігійна громада римсько-католицької парафії св. Марії Магдалини не тільки сприймає як прояв доброї волі зі сторони влади, але як перший крок щодо повернення костелу правовим власникам – вірянам парафії св. Марії Магдалини.

 

Після Євхаристії, о 8.45, усі учасники заходу зібралися о на площі перед головним входом до костелу на обряд освячення хреста. Під кінець освячення о. Володимир Куснєж подякував усім за молитву про храм та помолився за усіх тих, які внесли свій особистий вклад, щоб відновлення хреста на костелі стало дійсністю.

 

О годині 12.52 група альпіністів та пожежників закінчила встановлювати хрест.

 

Встановлення хреста відбувалося під наглядом начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко. У своєму коментарі для нашого порталу Пані Лілія розповіла, що три року тому у Львівській політехніці було знайдено спиляний хрест. Згодом з‘ясувалося, що цей хрест походить з храму св. Марії Магдалини, який знаходиться неподалік політехніки. Начальник управління охорони історичного середовища зазначила, що сумнівів про приналежність хреста до цієї будівлі бути не може, адже зрізи на хресті співпадають із тими, що залишилися на даху костелу. За її словами Львівською міською радою було прийнято рішення про відновлення хреста Львівськими реставраторами і встановлення його на костелі св. Марії Магдалини. Також Лілії Онищенко наголосила на тому, що сьогоднішня подія є тільки одним із етапів відновлення костелу. На сьогоднішній день відомо, що у планах реставраційних робіт щодо костелу на цей рік заплановано відновити покрівлю (дах) сакральної споруди та хрести на двох бокових вежах і на вежі-сігнатурці.

 

Нагадаємо, римсько-католицький костел під покровительством Марії Магдалини у Львові до нині не є власністю спільноти Римсько-Католицької Церкви. Рада Міста Львова 11 березня 2010 р. прийняла рішення про передання храму на 20 років у розпорядження Залу Органної і Камерної Музики у Львові на засаді безкоштовної оренди. Не були враховані потреби римсько-католицької парафіяльної спільноти та її багаторічні старання про повернення або користування на правових умовах зі своєї власності. Парафіяни обурені рішеннями міської ради неодноразово зверталися в листах з проханням про підтримку до польських і українських медіа та до різних урядових і суспільних організацій.

 

На місці теперішнього органного залу у 1600-1612 рр. постав дерев’яний костел, який згодом замінила велична кам’яна споруда.

 

У 1648 році костел зайняли війська Богдана Хмельницького, а у другій половині XVII століття будівля постраждала від пожежі. У 1754-1758 роках до тодішнього костелу добудовано вежі, змінено фасад. Сучасного вигляду костел набув у 1780 році. У 1932 році було встановлено великий орган, виготовлений в Чехії, який сьогодні є найбільшим в Україні. Орган мав 70 регістрів, 12 з яких були розміщені окремо в спеціальній шафі з лівого боку над вівтарем та додатковий пульт управління в самому вівтарі.

 

Свою «релігійну місію» будівля виконувала і за радянських часів – включно до 1962 року, потім приміщення костелу незаконно відібрано спільноті римсько-католицької парафії св. Марії Магдалини і пристосовано під органний зал Львівської консерваторії імені М. Лисенка.

 

Джерело: www.rkc.lviv.ua