На Львівщині згоріла 150-річна церква
  • Суб, 23/03/2024 - 20:07

Йдеться про Церкву Архангела Михайла у селі Сможе.

На Львівщині загорілась 150-річна дерев’яна церква. Рятувальники отримали повідомлення про пожежу у селі Сможе Стрийського району 23 березня о 10:53. Про це повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі ДСНС.

Йдеться про Церкву Архангела Михайла. Пожежа виникла в дерев’яній церкві, розміром 27х7м, висотою 20 м. На момент прибуття вогнеборців полум’я поширилось на значну площу, й охопило більшу частину будівлі. Існувала загроза перекидання загорання на поруч розташовану дерев'яна двоярусну дзвіницю храму.

Пожежа спричинила щільне задимлення, тому рятувальники працювали в апаратах захисту органів дихання. Складність гасіння пожежі полягала у швидкому поширенні вогню дерев’яними конструкціями. Під час ліквідації відбувся обвал куполів церкви. Вогнеборцям вдалось локалізувати пожежу о 12:14 та ліквідувати о 12:37. Церква повністю знищена вогнем, врятовано дзвіницю. До ліквідації пожежі залучили 40 рятувальників та 6 одиниць спецтехніки. Обставини та причина виникнення пожежі встановлюються. Внаслідок події ніхто не постраждав.

Зазначимо, що Церква Архангела Михайла у селі Сможе на Львівщині, є діючою дерев'яною святинею та об'єктом архітектурної спадщини національного рівня. Ця церква служить місцем богослужіння для вірян Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України. Розташована на території місцевого кладовища, церква з 1979 року внесена до реєстру архітектурних пам'яток спочатку державного, а нині національного значення.