Національна асамблея Франції проголосувала за конституційне право на аборт
  • Чтв, 01/02/2024 - 13:45

30 січня Національна асамблея Франції ухвалила президентський законопроект про закріплення легальності абортів на конституційному рівні. 493 законодавці проголосували за і лише 30 — проти. На жаль, жодна з основних політичних партій Франції, представлених у парламенті, не ставить під сумнів можливість переривати вагітність.

Документ передбачає внесення доповнення до 34 статті французької Конституції, згідно з якими «закон визначає умови, за яких реалізується гарантована свобода жінок робити аборт». Президентський законопроект про конституційність абортів — це обіцянка Еммануеля Макрона як відповідь на рішення Верховного Суду США у червні 2022 року скасувати конституційне право на аборт у Сполучених Штатах.

У французькому політикуму та суспільстві сформувалася переважно негативна реакція на про-лайф діяльність з іншого боку Атлантики, тому проабортивні організації та ліві політики активізувалися для створення перешкод можливого захисту життя у Франції. На попередньому тижні тривали активні обговорення у парламенті і лобісти конституційного схвалення легальності абортів у своїх виступах визначали американський досвід захисту життя як щось жахливе і антигуманне. В недоброму контексті згадали і досвід консервативної Польщі.

Деякі праві законодавці висловлювалися зі скептицизмом щодо законопроекту, але не тому, що вони бажають захистити життя ненароджених, а тому, що права на аборти у Франції не перебувають у безпосередній загрозі. Таким чином навіть умовно праві підтримують законність переривання вагітності.

Міністр із питань гендерної рівності Аврора Берже виступила в парламенті із промовою, в якій визнала страх перед про-лайф рухами навіть тими, які діють в інших країнах. «Цей закон є не просто символом того, що для багатьох жінок є перешкоди…а тому, що підступно, у всьому світі, це право [на аборти] відступає… Немає жодних підстав вважати, що те, що відбувається навколо нас, не може статися і тут, ніби ми маємо імунітет до будь-якої форми регресу», — додала вона.

У лютому відбудеться повторне голосування вже у Сенаті, а потім у Конгресі Франції, спеціальному органі, що складається з обох палат парламенту. Зважаючи на наявність політичної волі та міжпартійну підтримку, остаточне внесення зміни до Констутуції — це лише питання часу. Французи демонструють наполегливість і навіть фанатизм деяких законодавців щодо конституційного закріплення легальності дітовбивства.

Опитування, проведене у листопаді 2022 року, показало, що за закріплення в основному законі права переривати вагітність виступають 89% населення країни, що є надзвичайно високим показником. Хоча близько половини французів називають себе католиками (46%), однак відвідують богослужіння хоча б раз на місяць лише 4% (ще 3 % – це протестанти).Абсолютна підтримка абортів і відсутність досвіду практичного християнства в більшості населення лише доводять, що Франція є однією з найсекуляризованіших країн Європи.