Нігерія: священника викрали, коли він їхав уділити таїнство оливопомазання
  • Срд, 06/12/2023 - 10:37

Священника з єпархії Окігве в Нігерії було викрадено 30 листопада, коли він їхав уділити таїнство помазання хворих парафіянину

1 грудня єпархія оголосила, що отець Кінгслі Езе, який служить парафіяльним священником католицької церкви Святого Михаїла Умуекебі в нігерійському штаті Імо, був викрадений приблизно о 20 год. того вечора і його місцезнаходження невідоме.

Канцлер єпархії, отець Прінсвілл Івуаньяну, підтвердив факт викрадення та попросив молитися за безпечне звільнення Езе, повідомляє CNA.

«Ми просимо ваших палких молитов, щоб він повернувся до нас цілим і неушкодженим», — сказав Івуаньянву.

Агенція Fides, інформаційна служба Папських місіонерських товариств, зібрала свідчення очевидців викрадення, вказуючи на те, що озброєні люди напали на священника, відомого місцевим як «отець Ічі», та іншу особу, Ученну Ньюман, коли вони виходили зі свого автомобіля на перехрестя, щоби зробити покупки під час зупинки, відповідаючи на виклик хворого.

Кажуть, що бандити спочатку пограбували вуличних торговців, стріляючи без розбору та поранивши перехожого, а потім змусили священника та його супутника піти за ними.

Парафія Святого Михаїла обслуговує частини штату Імо на півдні Нігерії, який був центром масових атак, спрямованих переважно на християн.

Раніше Міжнародне Товариство Громадянських Свобод І Верховенства Права (Intersociety) поділилося звітом, у якому вказано, що з січня 2021 року по травень цього року сили безпеки та «союзні ополченці» вбили 900 неозброєних громадян, поранили 700 і заарештували 3,5 тисячі людей, більшість із яких невинні християни в штаті Імо.

Травневий звіт вказує також на те, що 1,4 тис. людей змусили зникнути, а ще 300 із застосуванням сили, тобто вони, ймовірно, були викрадені, а їх місцезнаходження невідоме.

Окрім того, 1200 цивільних будинків у штаті нігерійському було спалено, що призвело до переміщення приблизно 30 тисяч осіб.

У звіті Intersociety далі вказується, що напади в штаті Імо також змусили 500 тисяч громадян «активного віку» втекти зі штату та шукати притулку в сусідніх міських поселеннях, розташованих у Умуахія, Оверрі, Порт-Харкорт, Аба, Енугу, Оніча та Нневі. .

У звіті Intersociety звернулася з проханням притягнути до відповідальності понад 30 високопосадовців Нігерії за вбивства християн у цій західноафриканській країні.

Серед тих, кого Intersociety притягнув до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, був губернатор Хоуп Узодінма та інші урядовці штату Імо, яких дослідницька організація прямо пов’язала з убивствами та масовими переміщеннями християн у цьому штаті.