Нікарагуа: єпископ Роландо Альварес вже рік перебуває у тюрмі
  • Нед, 20/08/2023 - 15:55

Дві міжнародні організації засуджують порушення прав людини проти Єпископа Матаґальпи в Нікараґуа, який був засуджений до 26 років ув'язнення за звинуваченням у змові проти національної цілісності і в поширенні неправдивих новин. Від минулого року в країні зафіксовано посилення переслідувань проти Католицької Церкви.

Міжамериканська комісія з прав людини (МКПЛ) та Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Центральній Америці та англомовних країнах Карибського басейну (УВКПЛ) закликають уряд Нікарагуа негайно звільнити преосвященного Роландо Альвареса, Єпископа Матаґальпи, та всіх інших людей, свавільно позбавлених свободи в країні, де вже протягом п'яти років відбуваються систематичні порушення прав людини. Через рік після арешту ієрарха, в офіційному комюніке обидві організації засуджують утримання його в одиночній камері, обмеження на побачення з родиною, а також відсутність доступу до медичної допомоги та необхідних ліків.

Єпископ Альварес перебуває під вартою від 19 серпня минулого року. Звинувачений у змові проти національної цілісності і поширенні «неправдивих новин за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій на шкоду нікарагуанській державі і суспільству», а також у непокорі і неповазі до влади, він 10 лютого був засуджений до 26 років тюремного ув'язнення, відмовившись покинути Нікарагуа і відправитися у вигнання в США, із забороною займати державні посади і довічною втратою прав громадянства, в тому числі і громадянства Нікарагуа. Згідно з позицією згаданих міжнародних організацій, дії, спрямовані проти ієрарха, «суперечать міжнародним зобов'язанням у сфері прав людини, які Нікарагуа взяла на себе, ратифікувавши Американську конвенцію з прав людини і Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, зокрема, щодо гарантії прав на належну правову процедуру, свободу та особисту недоторканність».

Переслідування проти Церкви

Починаючи з 2022 року, обидва міжнародні органи задокументували «посилення переслідувань проти Католицької Церкви в Нікарагуа через свавільне затримання, ув'язнення і висилку з країни священиків і черниць без гарантії справедливого судового розгляду», а також «експропріацію їхнього майна без права на адміністративні або судові засоби захисту», як це сталося останніми днями з єзуїтським Центральноамериканським університетом (UCA), звинуваченим режимом Ортеги в тероризмі, а тому арештованим і конфіскованим. Щодо цього Генеральний Настоятель Товариства Ісуса о. Артуро Соса 18 серпня звернувся із закликом до якнайшвидшого відкликання цього рішення. Посилаючись на ситуацію з навчальним закладом, МКПЛ та УВКПЛ наголошують, що цей вчинок «порушує право на освіту, академічну свободу, свободу вираження поглядів і право на працю незліченної кількості нікарагуанців».