Німеччина: конфлікт між єпископом і вірними в єпархії Лімбурга
  • Пон, 16/09/2013 - 23:37

Кардинал Джованні Лайоло сподівається на вирішення суперечки в єпархії Лімбурга. Після завершення душпастирської візитації в центральній частині Німеччини, спеціальний посланець Апостольської Столиці закликав усіх сторін конфлікту до єдності. Суперечка між ординарієм і частиною вірних та священиків наростала впродовж кількох місяців, і її широко коментували в німецьких ЗМІ. Зокрема йшлося про те, що єпископ Франц-Петер Тебарц-ван Ельст розтринькував гроші при побудові нового єпархіального центру, а також авторитарно  і деспотично управляє своєю єпархією.

Понад 4400 вірних підписали лист-протест, в якому закликали єпископа змінити стиль, яким він управляє єпархією. В той же ж час 5 тисяч вірних підтримали його в іншому листі, запевняючи у своїй молитві. Довге мовчання ординарія призвело до великих спекуляцій в ЗМІ, і навіть до поділу в єпископаті. Ординарій сусідньої єпархії Майнцу, кардинал Карл Леманн, в одному з інтерв’ю навіть виразив сумнів щодо того, чи вдасться розв’язати цей конфлікт, а кардинал Рейнхард Маркс з Мюнхена припустив, що «медіа не займаються певною темою, якщо у цій справі насправді немає якоїсь проблеми». Натомість на захист ординарія Лімбурга виступили єпископ Рудольф Фодерхользер з Ратизбону і кардинал Йоахим Майзнер з Кельну. В ефірі «Domradio» кардинал Майзнер зазначив, що як митрополит, відповідальний в т.ч. і за єпархію Лімбурга, ознайомлюється з документами і вважає, що праця ординарія є зразковою. Кардинал Майзнер назвав єпископа Тебарц-ван Ельста «жертвою медійного нападу».

Тим часом свфй душпастирський візит до Лімбурга завершив спеціальний посланець Святішого Отця, кардинал Джованні Лайоло. На його думку, без сумніву, триває медійна кампанія проти єпископа Лімбурга, а напруження в єпархії присутнє вже роками. «У деяких осіб і в деяких колах бракує волі до критичного, але і  братерського вирішення конфлікту», – зазначив кардинал Лайоло. Він також додав, що єпископ Лімбурга вже здійснив кроки до примирення, а тепер черга за другою стороною.

Під час недільної Літургії єпископ Тебарц-ван Ельст перепросив за свою поведінку і пообіцяв, що продемонструє рахунки, що стосуються побудови його нової резиденції. Він також виразив готовність до діалогу у різних формах.

За матеріалами pl.radiovaticana.va