Німецькі католики просять своїх єпископів змінити плани Синодального шляху
  • Птн, 16/02/2024 - 12:38

Напередодні вирішального зібрання німецьких єпископів, що має відбутись наступного понеділка, група мирян застерігає прелатів не віддалятись «все далі й далі від народу Божого» на їхньому Синодальному шляху та плані створення Синодальної ради.

Очікується, що німецькі єпископи обговорять — і, можливо, проголосують — статут Синодального комітету під час весняної пленарної асамблеї, яка відбудеться 19–22 лютого в Аугсбурзі.

Ініціатива «Neuer Anfang» («Новий початок») - група, яка критикує Синодальний шлях - у четвер попросила єпископів переглянути — і нагадала їм, що Папа Франциск та Ватикан неодноразово втручалися проти процесу та планів створення постійного органу для нагляду за Церквою в Німеччині, інформує CNA.

У своєму відкритому листі, опублікованому 15 лютого, німецькі католики також закликали єпископів визнати, що самі основи, на яких базуються суперечливі вимоги Синодального шляху, були «зроблені з піску»: твердження про те, що нібито існує «специфічний католицький вимір сексуального насильства» було спростовано протестантським дослідженням насильства.

Враховуючи цей брак легітимності та сумнівні передумови, «Neuer Anfang» стверджує, що єпископи повинні швидше вирішувати справжні виклики, з якими стикається Церква в Німеччині.

«Чи ви ще усвідомлюєте, що ви, як відважні пастирі та сміливі лідери, терміново потрібні десь ще?» запитали підписанти: видавець і автор Бернгард Мейзер, колишня учасниця Синодального шляху Доротея Шмідт і теолог Мартін Брюске.

«Країна стоїть перед демографічною, економічною та соціальною катастрофою». Більше того, додали вони, Католицька Церква в Німеччині «втратила свою духовну сутність, свою інтелектуальну актуальність і свою пророчу яскравість».

Лист застерігає єпископів від марного витрачання енергії «на негідну бійку» зі співорганізаторами Синодального шляху, Центральним комітетом німецьких католиків, ZdK, від початку процесу в 2019 році. ZdK вже затвердив статут комітету 25 листопада 2023 року.

Папа Франциск прямо розкритикував роботу підготовчого комітету. У приватному листі він описав комітет як один із «численних кроків, вжитих значними сегментами» Церкви в Німеччині, «що загрожують відвести її від спільного шляху вселенської Церкви».

У січні 2023 року Ватикан заявив, «що ні Синодальний шлях, ні будь-який орган, створений ним, ні будь-яка конференція єпископів не мають компетенції засновувати «синодальну раду» на національному, єпархіальному чи парафіяльному рівні».