Норвегія: в останні роки кількість католиків зросла втричі
  • Чтв, 05/09/2013 - 21:13

За останні вісім років кількість католиків в Норвегії збільшилася втричі. Кількість зареєстрованих в Католицькій Церкві членів зросла з 42 до 110 тис., повідомив єпископ Осло Bernt Ivar Eidsvig.

Кожен п'ятий парафіянин регулярно відвідує службу. Враховуючи це, багато храмів знову відкрилися. Єпископ Eidsvig звернув увагу, що католики складають всього 4% жителів північної країни, але для громади важливо виділятися в суспільстві: діють численні католицькі школи і монастирі.

"Католицька Церква відіграє важливу роль в інтеграції мігрантів в норвезьке суспільство", - підкреслив священнослужитель. Мігранти та біженці становлять 90% вірних. "Їх не можна зарахувати до населення, що добре заробляє, багато з них проживають на соціальну допомогу", - повідомив єпископ Осло. Він звернув увагу, що в Норвегії в два рази більше католиків, ніж зареєстрованих у релігійній спільноті. "Ми не знаємо їхніх імен і адрес. Найбільшою проблемою є відсутність священиків і невелике фінансування", - додав єпископ.

"Така ситуація ставить перед вищим духовенством церкви великі проблеми. Наприклад, католики з Польщі бажають проведення служб польською мовою. Така ситуація складається практично в кожній парафії", - розповів єпископ Eidsvig.

Найбільш важливим завданням єпископ назвав забезпечення мігрантам місця для молитви, пастирської опіки і знаходження матеріальних засобів для їх реалізації.

Єпископ Осло вважає, що в найближчі роки продовжиться динамічний розвиток Католицької Церкви в Норвегії. "Дивлячись на статистичні дані, ми бачимо, що число вірних буде рости, якщо будуть рости економічні показники Норвегії. Країні потрібні працівники з таких країн, як Польща чи Литва. За таких умов у найближчі п'ять років будуть відкриватися нові парафії, деякі з яких викуповуються у лютеранської церкви. Кожен рік ми висвячуємо  двох-трьох священиків", - підбив підсумок єпископ.

За матеріалами: http://norse.ru