Норвезький фільм, який підірвав гендер-ідеологію
  • Птн, 29/11/2013 - 23:56

Польський портал Rebelya представляє користувачам фільм «Hjernvask» («Прання мізків»). Автором фільму є Харальд Ея, відомий у Норвегії комік, який у простий спосіб скомпрометував у цій країні гендерну ідеологію. Під впливом фільму публічна думка у Норвегії, яка раніше перебувала під сильним впливом гендер-пропаганди, почала помічати нонсенси та абсурди цієї псевдонауки.

Харальд Ея, роблячи вигляд простачка, який пробує зруйнувати міфи на тему статевості, запитував про це норвезьких науковців, філософів, журналістів. Потім він звернувся до університетських дослідників світового класу — британських і американських фахівців у галузі еволюційної психології, біхевіоральної генетики, й поставив їм ті самі питання. Отримавши від учених зовсім протилежні відповіді, він представив їм записи їхніх норвезьких колег. Учені реагували шоком і недовірою. Їхні реакції Ея показав своїм попереднім співрозмовникам у Норвегії. А ті відповіли на це звинуваченнями у расизмі, пропагуванні патріархального устрою та культурних упередженнях.

Однак Харальд Ея, як виявилося, не був простачком у цих питаннях. Він є соціологом і упродовж кількох років вів наукову працю у цій галузі, а лише потім став коміком. Проте не полишив свого фаху і, незалежно від праці, постійно навчався, цікавився такими галузями, як біологія, генетика та еволюційна психологія. Знаючи зсередини рівень норвезької науки, він почав ставити співрозмовникам щораз то складніші (хоч і прості по суті) питання, на кшталт: якщо у Норвегії панує така міжстатева рівноправність, то чому тільки кожен десяти інженер — жінка, і на 10 медсестер дев’ятеро — жінки? Або: через що жінки мають інше ставлення до сексу, ніж чоловіки, без огляду на культуру?

Приперті до стінки «фахівці» остаточно були змушені розкрити підстави своїх «революційних відкриттів». Камера зафіксувала відповіді на кшталт: «Мої підстави не стільки наукові, як теоретичні» або «Гуманітарні науки повинні поставити під сумнів заяложене біологічне розуміння».

Фільм оголив брак будь-яких наукових підстав цієї «науки». Він став поштовхом до припинення державного фінансування Норвезького інституту гендерний студій в університеті Осло. І неможливо переоцінити наслідки, які відбулися у свідомості норвежців.

Портал Rebelya викладає роботу Харальда Ея через Youtube, даючи під норвезький фільм польські субтитри.

За матеріалами: http://www.credo-ua.org