Нунцій Томас Ґалліксон освятив у Тиврові монастир отців-облатів
  • Пон, 27/07/2015 - 10:48

У суботу, 25 липня, в парафії Архангела Михаїла у Тиврові, що на Вінниччині, було подвійне свято: парафіяльний відпуст Матері Божої Тиврівської та освячення монастиря св. Євгена де Мазенода і молодіжного Центру св. Івана Павла ІІ.

Також цей день став кульмінацією молодіжного фестивалю «Подих Життя», який 21-25 липня вже вшосте відбувався на території храмового комплексу. Тож в урочистостях окрім парафіян брали участь близько 130 учасників фесту.

Колись Тиврівський санктуарій був знаним паломницьким центром, але радянська влада відібрала у вірян храм та влаштувала у ньому завод. Із настанням незалежності храмовий комплекс Церкві повернули, але у жахливому стані. Тож перші роки пішли на те, щоб просто розчистити споруду. За словами настоятеля парафії о. Віталія Подоляна ОМІ, щоб вивезти будівельний брухт і землю, знадобилися сотні вантажівок. Наразі відновлено лише близько третини усієї споруди — реставровано житлову монастирську частину, де зараз мешкають отці-облати, а також горище, де розмістився Центр св. Йоана Павла ІІ. У цьому центрі влітку проводяться «Канікули з Богом» для дітей та реколекційні зустрічі.
 

«Для нас це освячення — велика радість. Дуже багато зусиль облати доклали до того, щоб відродити це місце. І цього року вже близько сотні дітей тут переживали “Канікули з Богом”, — розповів настоятель Провінційної Делегатури Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії в Україні о. Павло Вишковський. — Ми тішимося з цього, адже цей центр — не каміння і стіни, а живі люди. І наші зусилля — людські та фінансові — скеровані на те, щоб це місце відродилося і отримало друге життя.»

У отців-облатів попереду ще багато роботи, адже з усього монастирсько-храмового комплексу відновлено лише близько третини.

«Будемо завершувати ремонт у житловій частині, а також паралельно беремося до храму. Наразі ми відновлюємо фасад та проводимо підготовчі роботи для заміни даху. У самому храмі вже зроблену чорнову стяжку», — розповів настоятель парафії о. Віталій Подолян.

Реставровану частину храмового комплексу після Меси освятив архиєпископ Томас Ґалліксон, який уперше відвідав Тиврів.

«Я дуже здивований тією кількістю зусиль, які вкладені у це місце, адже видно, що починали майже з нуля, — сказав Апостольський Нунцій в інтерв’ю часопису CREDO. — Мені дуже сподобалося це святкування, воно дуже сімейне. Я тут почувався майже як удома. В Америці бабусі не носять хусточок, як в Україні, але атмосфера така сама.»

Архиєпископ Томас Ґалліксон очолив відпустову Месу на польовому вівтарі біля храму та виголосив проповідь. Цього дня парафіяни та гості святкували храмове свято — Матері Божої Тиврівської — на честь чудотворної ікони, до якої у минулі століття приходили тисячі паломників. Наразі у храмі зберігається копія тієї чудотворної ікони. Її на початку Меси урочисто внесли на польовий вівтар, а наприкінці Служби Божої разом з іконою відбулася процесія навколо храму.

Під час проповіді Нунцій говорив зокрема про роль Богородиці у житті християн. «Діва Марія була разом з Ісусом на вершині місії спасіння світу. Ісус із висоти хреста дав наказ своєму учню взяти Марію до свого дому. До цього запрошені також і ми: носити Її близько серця», — сказав владика.