О. Канталамесса: Наше суспільство впало в поганство та ідолопоклонство сексу
  • Пон, 26/03/2018 - 14:07

Якщо в минулому католицька мораль здавалась настільки зосередженою на униканні гріха, що ігнорувала гріхи несправедливості, то сьогодні «ми впали у протилежну крайність», яка зосереджується лише на тому як люди ставляться один до одного, а не на тому як вони ставляться до дару свого тіла – зазначає папський проповідник.

Під час проповіді до Папи і членів Римської Курії о. Раньєро Канталамесса говорив, що «кожного дня люди стають схильними протиставляти гріхи проти чистоти гріхам супроти ближнього, а також вважати справжнім гріхом лише гріх проти ближнього».

Однак вони обидва ідуть поруч. «Чистота і любов до ближнього представляють панування над собою і даруванням себе іншим. Як я можу дарувати себе, якщо я сам не володію собою і є рабом пристрасті?», - говорив він.

«Ілюзією є вважати, що ми можемо поєднувати справжнє служіння братам і сестрам, яке завжди вимагає жертви, альтруїзму, забуття себе самого і щедрості, із невпорядкованим життям, скерованим лише на самозадоволення і задоволення власної пристрасті», - продовжував о. Канталамесса. – «Усе це безумовно завершується використанням братів і сестер так само, як і свого тіла. Той, хто не може сказати «ні» собі самому, не може сказати «так» братам і сестрам».

За словами папського проповідника, чеснота чистоти включає самоконтроль у харчуванні, розмові, зовнішньому вигляді та сексуальності. Однак сьогодні «ми живемо в суспільстві, мораль якого впала в поганство та ідолопоклонство сексу».

«Щоденні новини про зловживання і скандали у цій сфері, включаючи і серед духовенства, нагадують нам про цю гірку реальність», - сказав він.

Отець Канталамесса зазначив, що він не закликає повернутись до «чистоти, що базується на страху, табу, заборонах, а також чоловіках і жінках, котрі уникають один одного наче їх завжди підстерігає якась пастка чи потенційний ворог».

На його думку, відповіддю на це є «робити щось нове» під проводом Святого Духа. «Він просить нас бути свідками у світі первинної невинності створіння та речей», інформує Catholic Herald.