«Open Doors»: у світі кожен сьомий християнин зазнає переслідувань
  • Чтв, 18/01/2024 - 12:57

Благодійна організація «Open Doors» опублікувала рапорт про переслідування християн у світі, що аналізує період від 1 жовтня 2022 року до 30 вересня 2023 року.

Понад 365 мільйонів християн зазнають переслідувань, рівень яких оцінюється щонайменше як високий, чи дискримінації з огляду на свою віру. Йдеться про кожного сьомого християнина в світі. Такими є дані рапорту, який 17 січня 2024 р. опублікувала благодійна організація «Open Doors» (Відкриті Двері) на своєму веб-порталі, що містить також «World Watch List 2024» – список п’ятдесяти країн світу, де найбільше переслідують християн. Згідно з їхніми даними, 317 мільйонів переслідуваних християн живуть саме в згаданих країнах.

Беручи до уваги період від 1 жовтня 2022 року до 30 вересня 2023 року, цей рапорт подає дані про те, наскільки вільно християни могли виявляти свою віру в п’яти різних сферах щоденного життя: в сім’ї, в приватній сфері, у своїй спільноті, в церкві, яку відвідують, і в публічному житті своєї країни. Під шостим пунктом вказано рівень насильства, якого зазнавали християни. Згідно із зібраними даними, протягом досліджуваного періоду бути вбиті 4998 християн через причини, пов’язані з їхньою вірою, 3906 були викрадені, 4125 – викрадені. Протягом цього часу 14766 християнських культових споруд чи інших будівель, пов’язаних із християнськими спільнотами, зазнали різного року атак.

Ситуація, що погіршується протягом десяти років

Аналіз показав, що за період з жовтня 2022 року по вересень 2023 року був зафіксований найвищий рівень переслідувань, коли-небудь зафіксований з моменту створення 31 рік тому «World Watch List», продовжуючи тенденцію, яка неухильно зростала протягом десяти років. Це твердження справедливе як у абсолютному вимірі – з минулого року кількість переслідуваних християн зросла на п'ять мільйонів – так і у відносному, якщо скласти різні параметри. «Це відбувається, – пояснив ватиканським медіа директор «Open Doors» Крістіан Нані, – тому що в нашому аналізі бали кожної окремої держави, які розглядаються в п'яти сферах християнського життя – приватному, сімейному, національному, церковному і суспільному – всі погіршилися, так само, як погіршився показник рівня антихристиянського насильства».

Для прикладу, зі ста країн, де проводився моніторинг, у 76 рівень переслідувань вважається щонайменше «високим», а кількість країн з «екстремальним» рівнем переслідувань за рік зросла з 11 до 13. Перше місце в рейтингу, як завжди з 2002 року, посідає Північна Корея, де неможливо жити християнською вірою. За нею йдуть Сомалі, Лівія, Еритрея і Ємен. Країни, де, як йдеться у звіті, «християнською вірою доводиться жити в таємниці, а в разі виявлення, християнам, особливо новонаверненим, загрожує смерть».

На шостому місці – Нігерія, яка є рекордсменом за кількістю християн, загиблих від рук джихадистів. Там загинуло 4118 із 4998 християн у світі. Це одне з небагатьох абсолютних чисел, яке зменшилося в порівнянні з минулим роком, коли було вбито 5621 християнина. В цій африканській країні також було найбільше викрадень християн – 3300 з 3906 у світі, але загалом вся смуга Сахелю є особливо складною через діяльність ісламістських угрупувань.

Якщо скерувати погляд на інші частини світу, що в Центральній Америці на 20 пунктів піднялася Нікараґуа, яка в цьогорічному рапорті посідає 30 місце. В країні відбуваються утиски як проти духовенства, так і проти активних християн і церковних інституцій, як навчальні чи благодійні заклади.