Паломництво у весняну Грузію
  • Срд, 06/12/2017 - 11:47
Тбілісі, Кутаїсі, Мцхета, Кахетія, Бодбе, Сігнагі, Алазанська долина, Некресі, Гремі, Батумі
Виліт зі Львова
 
05.05.2018 р.  —  12.05.2018 р.
 
425$+200 грн. + авіапереліт
 
 

Одна із омріяних паломниками країн, де автентичне все: музика, культура, духовність, природа. І це все просто закохує, захоплює, манить… Здійсніть паломництво християнськими святинями Грузії й переконайтесь у цьому самі!

 

1 день: Виліт зі Львова. Зустріч групи з місцевим гідом. Трансфер до гестхаусу в  центрі Тбілісі. Вечеря. Нічліг.

tbilisi

2 день: Тбілісі. Мцхета.

Сніданок. Тбілісі. Оглядова екскурсія містом:
•    Кафедральний Собор Самеба (Собор Святої Трійці, який є головним кафедральним собором Грузинської православної церкви);
•    Церква Метехі (XIII ст, – згідно з переказами, це було місцем, де в V ст. була похована Свята мучениця Шушанік і віддана мукам).
•    Собор Сіоні (VI-VII ст.)
•    Церква Анчісхаті (VI ст.) (де протягом багатьох років зберігалася “Анчійская ікона”. Багато віруючих вважають, що ікона Спасителя – нерукотворна, тобто відображений на ній лик НЕ намальований, а з’явився на полотні після того, як Ісус Христос доклав його до свого обличчя)
•    Статуя Матері Грузії, церква Нарікала (IV в), сірчані лазні, види на Старе місто.

Християнська Грузія

Літургія у католицькому соборі Тбілісі. Повернення до готелю. Вечеря. Вільний час. Нічліг.

3 день. Бодбе, Сігнагі, Давідо–Гареджийська Лавра.

Літургія. Сніданок.
Виїзд на екскурсію до Кахетії. Найперше у цей день ми познайомимось ближче з життям та служінням святої рівноапостольної Ніни, покровительки Грузії, яка у ранні віки проповідувала християнство в Грузії. Також побачимо місце її спочинку – монастир Бодбе, що знаходиться неподалік від міста Сігнагі, над Алазанською долиною. Монастир був заснований в кінці VI століття, після смерті святої Ніни, і саме тут вона знайшла свій спочинок.

bodbe

Сігнагі  – слово тюркського походження  та означає «неприступний», «схрон», «бункер».  Це одне з найменших міст Грузії з населенням близько 2 тисяч осіб. Сігнагі належить до єпархії Бодбе, в місті розташовано резиденцію єпископа. Місто розташоване на узвишші, через що було зручним для оборони. Завдяки сприятливому розташуванню, Сігнагі формувалось в основному як місто ремісників та торговців. У цьому місці проходило декілька торгівельних шляхів.

Сігнагі зараз є одним з найпривабливіших міст Грузії, що зумовлює як його архітектурне обличчя, так і природне розташування на пагористому місці, де відкривається простір Алазанської долини та Кавказького хребта.

signagi

Також у цей день за сприятливої погоди ми побачимо ще й історичний район Гарі-Кахеті, де знаходиться Монастирський комплекс Давид Гареджі. Наш шлях лежить в одне з найдивовижніших місць в Грузії – Пустинь Гареджі або Удабно, де на 25 км простягнувся знаменитий комплекс стародавніх печерних монастирів Давид Гареджі.

Давідо-Гареджийский монастирський комплекс — комплекс грузинських печерних монастирів VI століття, що сьогодні має статус лаври та являє собою сотні майстерно вирубаних в скелях приміщень ранньохристиянського періоду. Монастир охоплює території трьох районів Грузії — Гардабанського, Сагареджійського і Сігнахського. Найдавніші монастирі комплексу – Лавра Св. Давида, монастир Св. Додо і монастир Натліс-Мцемебелі (Іоанна Хрестителя) були засновані в 1-й половині VI ст. Дещо пізніше, в X-XIII століттях, були засновані монастирі Удабно, Чічхітурі, Бертубані.

У багатьох церквах і трапезних збереглися унікальні фрески VIII-XIV ст. з портретами історичних осіб, у тому числі портрет цариці Тамари.

gruzia4

Повернення до готелю. Вечеря. Нічліг.

4 день. Алазанська долина. Некресі, Гремі.

Літургія. Сніданок.Виїзд на екскурсію Алазанською долиною.

Монастир Некресі знаходиться високо в горах над Алазанською долиною. Монастирський комплекс має кілька будівель різних часів. Найдавнішою з них є вевеличка церква, побудована в кінці IV століття невдовзі після проголошення християнства офіційною релігією держави.

nekresi

Недалеко від неї знаходиться фортеця Гремі  — архітектурна пам’ятка XVI століття — царська фортеця з церквою Архангелів — це все, що залишилося від колись процвітаючого міста Гремі.

Повернення до готелю. Вечеря. Нічліг.

5 день. Мцхета-Уплісціхе-Борджомі.
Літургія. Сніданок. Виселення з готелю.
Знайомство з найдавнішою столицею та релігійним центром Грузії – Мцхетою.

mtsheta
Серед історичних та християнських пам’яток міста найважливішими є:
•    Монастиря Джварі (VI в) – Розташований на вершині гори, де, згідно з історичними джерелами («Звернення Грузії», «Життя картлійскій царів»), спорудила хрест свята рівноапостольна Ніна. Джварі – один із шедеврів архітектури по досконалості архітектурних форм і перший в Грузії пам’ятник Всесвітньої спадщини.
•    Собор Светісховелі (XI в) – пам’ятники всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
•    Монастир Самтавро (на місці якого раніше знаходився кущ ожини, під яким жила і проповідувала християнство свята Ніно, світло якого осяяло всю Грузію, і християнство було оголошено державною релігією).

Переїзд до Уплісціхе –  це висічене у скелі місто, унікальний пам’ятник старовини, ненабагато молодший за легендарний арійський Аркаїм. Уплісціхе – дослівно: фортеця владики; один з політичних центрів Східної Грузії античної епохи.

Переїзд до Борджомі.Відвідини всесвітньо відомого курорту Борджомі (можливість набрати воду із джерела у місцевому парку, нещодавно відкритому Михайлом Саакашвілі та Віктором Ющенком).

borjomi

Поселення до готелю. Вечеря. Нічліг.

6 день:  Кутаїсі-Батумі.
Літургія. Сніданок.
Виселення з готелю. Переїзд до Кутаїсі, де ми побачимо монастир Баграті, національний парку Сатапліа або Печеру Прометея.

Монастир Баграті – заснований у часи правління Баграта III, як головний собор його царювання і освячений на честь Успіння Богородиці у 1003 р.

pechera_prometeja

• Огляд карстових печер Сатаплі або Печери Прометея. Переїзд до Батумі. Поселення у готелі. Вечеря. Нічліг.

7 день. Батумі.
Літургія. Сніданок.
14-00 – виїзд на екскурсію у Батумі з відвідуванням ботанічного саду. Вільний час в місті.

batumi2

Після вечері у готелі вечірня екскурсія з відвідуванням лазерного шоу фонтанів. Повернення в готель. Нічліг.

8 день.

Ранній виїзд з готелю до аеропорту. Виліт до Львова.

 

У вартість входить: проживання 7 ночей в гестхаузі зі сніданками і вечерями; супровід духівника та гіда по всьому маршруту; автобусне забезпечення; медичне страхування.

У вартість не входить:   авіапереліт – 210 $; вхідні квитки в туристичні об’єкти та чайові водію та гіду – 25$; особисті витрати.

 

Паломницький центр залишає право змінювати програму паломництва без втрати значимості об’єктів.

Телефонуйте:

Просимо, по можливості, повідомити, що інформацію знайшли на сайті "Католицький оглядач"

(032) 247-05-02
(068) 209-54-87
(050) 211-97-02