Пам’ятник митрополиту Шептицькому стане окрасою Івано-Франківська
  • Суб, 01/02/2014 - 02:18

В Івано-Франківську завершився конкурс проектів пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому. Проект-переможець франківського скульптора Степана Федорина вразив журі не лише артистичністю, але й цікавою концепцією. Фахівці відзначили, що пам'ятників такого високого мистецького рівня у місті останніми роками не будували. Митрополит в оточенні двох дітей зображений у простому священичому вбранні і без митрополичої митри.

— При спогляданні міні-копії пам’ятника одразу привертає увагу неприродна видовженість постатей митрополита та дітей. Така видовженість притаманна українській іконі ХХ століття, — пояснює Володимир Гайдар, головний архітектор Івано-Франківська, який брав участь у роботі конкурсного журі, повідомляє gk-press.if.ua.

Проект Степана Федорина визнали переможцем серед семи ескізних пропозицій. Конкурс відбувся у два етапи. Спершу сім міні-скульптур впродовж двох тижнів виставили на огляд та оцінку громади у приміщенні Музею мистецтв Прикарпаття. Думки громадськості щодо найкращого проекту розділилися. Проекти Степана Федорина разом із проектом художника-скульптора Данила Книшука були на другому місці за симпатіями (42 голоси). Варто зауважити, що франківчани віддали найбільше голосів проекту художника-скульптора Юрія Хом’яка (104 відгуки).

Серед семи пропозицій журі відібрало три. Проект Юрія Хом’яка в цю трійку не ввійшов, але журі вирішило врахувати думку громадськості і повернуло його на голосування, зарахувавши один голос — від громади. За проект Степана Федорина у другому етапі конкурсу проголосувало 9 із 12 членів журі, до складу якого увійшли архітектори, митці, духовенство та краєзнавці.

Пам’ятник має бути вилитий з бронзи. По периметру невисокого гранітного постаменту розміщені слова Андрея Шептицького: “Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!”

Степан Федорин пояснює, що обрав це гасло невипадково: “Андрей Шептицький високо цінував професіоналізм у кожній справі і наголошував на тому, що кожен має бути передовсім добрим фахівцем. Сьогодні це повчання є дуже актуальним для українців”.

2014-ий рік УГКЦ оголосила роком Андрея Шептицького в Україні, тож пам’ятник митрополиту в Івано-Франківську планують встановити до кінця року. Орієнтовна вартість пам’ятника — 400 тисяч гривень.

Пам’ятник митрополиту Шептицькому в Івано-Франківську має шанс стати першим в Україні. У Львові також планують встановити монумент Андрею Шептицькому. З проектом вже визначилися, але на площі Святого Юра, де заплановане встановлення пам’ятника, зараз проводиться реконструкція.

Джерело: http://vikna.if.ua