Папа: будьмо свідками Євангелія, приймаючи вразливих
  • Птн, 01/03/2024 - 14:42

Папа: будьмо свідками Євангелія, приймаючи вразливих

У зверненні до учасників формаційного курсу щодо соціального служіння потребуючим, Святіший Отець наголосив на потребі наслідувати Христову близькість, виявляючи свою турботу потребуючим.

 

У п’ятницю, 1 березня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників формаційного курсу «Катедра прийняття», організованого волонтерською спільнотою «Fraterna Domus». Дана організація була створена у Римській дієцезії як об’єднання вірних, які свідчать своїм життям та діяльністю сопричастя братерства і дружби у соціальному служінні потребуючим. У своїй промові, яку з він через застуду доручив прочитати монсеньйору Філіппо Чямпанеллі з Державного Секретаріату, Святіший Отець зосередився на дії Святого Духа, Який формує людей, роблячи їх здатними любити так само, як любить Христос.

Наслідувати приклад Ісуса

Перше заохочення, на яке вказує Папа, стосується прийняття вразливих братів і сестер. Для цього необхідно найперше почуватися прийнятим Христом. «Він завжди йде попереду нас: Він зробив Себе вразливим, аж до страстей; Він прийняв нашу слабкість, щоб завдяки Йому ми могли зробити те ж саме», – зауважив він, додаючи потребу перебувати у Христі як гілки на виноградній лозі, щоб принести добрий плід.

Друге заохочення стосується потреби бути свідками Євангелія, Ісуса. «Ми повинні залишатися міцно прив'язаними до Євангелія, до Ісуса, Який не вчив своїх учнів планувати догляд за хворими і бідними. Христос хотів формувати в учнів спосіб життя, перебуваючи в контакті з вразливими, в їхньому середовищі. Учні бачили, як Він зустрічав людей, бачили, як Він приймав людей: Його близькість, Його співчуття, Його ніжність. І після воскресіння Ісуса Святий Дух закарбував у них цей спосіб життя. Відтоді Дух завжди формував людей, які стали святими, люблячи, так само як Ісус, уразливих людей», – підкреслює Святіший Отець.

Приклад віри вразливих

На завершення Папа Франциск наголошує на тому, що в Євангелії бідні, вразливі не є об'єктами, а є разом з Ісусом суб'єктами у проповіді Царства Божого. «Згадаймо Вартимея, сліпця з Єрихону (пор. Мк 10,46-52). Ця історія є знаковою, я заохочую вас часто перечитувати її, бо вона дуже багата. Поглиблюючи цей текст і роздумуючи над ним, бачимо, що Ісус знаходить у цьому чоловікові віру, яку шукав: тільки Ісус впізнає його серед натовпу і шуму, Він вислуховує його сповнений віри крик. І цей чоловік, який завдяки своїй вірі в Господа знову прозріває, вирушає в дорогу, йде за Ісусом і стає Його свідком, настільки, що його історія потрапила в Євангелії», – ділиться Святіший Отець. Підсумовуючи, він зазначає, що вразливі люди, яких зустрічає і приймає Христова благодать і Його стиль, «можуть бути євангельською присутністю у віруючій громаді й суспільстві».