Папа до вірмен: ваш обов’язок пам'ятати про трагедію "Великого злочину"
  • Пон, 13/04/2015 - 10:33

12 квітня 2015 р. Папа Франциск відправив у Ватиканській базиліці св. Месу з нагоди сторіччя "Великого злочину" - фізичного знищення вірмен в Османській імперії в роках з 1915 по 1918. Літургія пройшла у вірменському обряді. На початку Євхаристії Папа оголосив Доктором Вселенської Церкви св. Григорія з Нарека - вірменського священика і монаха, поета і вченого, який жив у період між 950- 1005 рр. Він шанується як великий теолог і один з найважливіших поетів вірменської літератури. Широку популярність йому приніс твір "Книга стражденних пісень", який відіграв важливу роль у становленні вірменської літературної мови.

Звертаючись до вірмен, присутніх в базиліці св. Петра, Папа зазначив, що світ зараз переживає "свого роду" третю світову війну, коли кожен день ми бачимо страшні злочини, криваві вбивства і шал руйнування. "На жаль, і сьогодні ми чуємо придушені крики багатьох наших беззахисних братів і сестер, яких через віру в Христа або етнічну приналежність, публічно і жорстоко вбивають: яких обезголовлюють, розпинають, спалюють живцем або змушують залишати свої землі", - сказав Святіший Отець.

Він нагадав, що в ХХ столітті людство пережило три великі трагедії: геноцид вірмен, греків, а також інших народів; злочини нацизму і сталінізму, або масові знищення в Камбоджі, Руанді, Бурунді та Боснії... Папа додав, що навіть сьогодні є люди, які прагнуть ліквідувати інших, тому що ще не зрозуміли, що "війна - це безумство, безглузда різанина". Говорячи про винищення вірмен, Франциск підкреслив, що про ці трагічні події ми повинні пам'ятати, тому що "там, де немає пам'яті, зло робить так, що рани продовжують залишатися   відкритими. Укривання або заперечення зла, це начебто дозвіл на те, щоб рани надалі кровоточили, не лікуючи їх", - сказав Святіший Отець.

У своїй проповіді, кажучи про трагічні події минулого часу, Папа зазначив, що тільки Бог може заповнити цю порожнечу, яку зло відкриває в наших серцях і в нашій історії. "З кожного гріха і найбільших трагедій світу звільняє нас смерть Христа, бо Його милосердя вічне", - сказав Святіший Отець.