Папа: духовне життя – не імпровізація, воно вимагає щоденного дбання
  • Нед, 12/11/2023 - 15:02
У своїй недільній проповіді Папа Франциск звернув увагу на те, що окрім різних важливих життєвих справ, про які можемо турбуватися, не треба забувати про дбання про духовне життя, яке приготовляє нас до зустрічі з Ісусом.

Притчею, що стосується сенсу життя кожного з нас Папа Франциск назвав притчу Ісуса, записану в 25-й главі Євангелії від Матея, що розповідає про десять дів, які повинні були вийти назустріч весільному молодому. Коментуючи її перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 12 листопада 2023 р., він зазначив, що життя – це «велике приготування» до дня, коли «ми будемо покликані вийти назустріч Ісусові». Святіший Отець також звернув увагу на те, що у притчі п’ять дів названі мудрими, а інші п’ять – немудрими, тож далі запросив приглянутися до того, в чому полягають мудрість і глупота.

Джерело світла

Наступник святого Петра підкреслив, що всі дружки зібралися для того, щоби прийняти молодого, хочуть зустріти його. Подібно й ми прагнемо щасливого перебігу життя. Тож різниця між мудрістю та глупством «не полягає у добрій волі». Вона також «не зв’язана з пунктуальністю», бо вони всі перебувають там. Тож відмінність між мудрими та немудрими лежить у приготуванні: як читаємо в Євангелії, «мудрі разом з лампадками взяли олію, а немудрі не взяли». Ознакою ж олії є те, що її не видно, вона всередині, але «без неї лампада не дає світла».

«Подивімося на себе і побачимо, що наше життя наражається на той самий ризик: часто ми дуже уважні до зовнішнього вигляду, важливо добре подбати про свій імідж і справити гарне враження перед іншими. Але Ісус каже, що життєва мудрість полягає в іншому: в піклуванні про те, чого не видно, але що є важливішим, подбати про серце», – сказав Папа, зазначивши, що це означає «вміти зупинитися, щоби прислухатися до свого серця, чувати над своїми думками й почуттями». Це також означає «знайти простір для тиші, щоб навчитися слухати», відмовитися трохи від часу, який проводимо перед екраном, щоб «побачити світло в очах ближніх, у своєму серці, у Божому погляді на нас». Означає «не потрапити в пастку гіперактивності, а присвячувати час Господеві, слуханню Його слова».

Духовне життя – не імпровізація

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що Євангелія дає нам «слушну пораду не занедбувати олію духовного життя», каже, що її слід приготовляти. Бачимо, що діви вже мають світильники, але повинні подбати про те, щоб придбати олію та заправити їх. «Так воно є і з нами: внутрішнє життя не може бути імпровізованим, воно не є справою однієї миті, одного випадку, раз і назавжди; духовне життя слід приготовляти, присвячуючи йому щодня трохи часу, з постійністю, як це робиться для будь-чого важливого», – сказав Папа, заохочуючи відповісти на запитання про те, що саме ми приготовляємо в цей момент нашого життя, і чи попри різні важливі життєві плани та проекти не забуваємо присвячувати час для піклування про своє серце. «Нехай же Богородиця допоможе нам берегти олію внутрішнього життя», – побажав він.