Папа Франциск: Бог має силу все перемінити!
  • Суб, 16/11/2013 - 17:38

Молитва людини є Божою слабкістю. Таке ствердження прозвучало з вуст Святішого Отця під час проповіді вранці, 16 листопада 2013 р., в каплиці «Дому святої Марти», на якій з Наступником святого Петра молилася Капітула каноніків ватиканської базиліки Святого Петра.

Папа коментував євангельський уривок, у якому Ісус заохочує учнів невпинно молитися, розповівши притчу про вдову, яка своєю наполегливістю змогла добитися справедливості у нечесного судді. Як приклад того, що «Бог вчинить справедливість для Своїх вибранців, які удень і вночі взивають до Нього», проповідник представив подію, яка трапилася з Вибраним народом перед виходом з Єгипту.

Коли Бог звернувся до Мойсея, то сказав: «Я почув плач та волання мого народу». Святіший Отець наголосив, що «Господь вислуховує». Перше читання з Книги Мудрості описує Боже втручання під час цих подій словами: «всемогутнє слово з неба, з царських престолів, як невблаганний воїн, грянуло». Господь, як зауважив проповідник, почув молитву Свого народу, «тому що у Своєму серці відчув, що Його вибранці страждали», а тому могутнім способом їх урятував.

«Такою, – сказав Папа, – є Божа сила. А якою є сила людини? Тією вдовиною: стукати до Божого серця, стукати, просити, лементувати на свої численні проблеми, біль, та просити в Господа звільнення від цього болю, від гріхів та проблем. Силою людини є молитва, а також молитва смиренної людини є Божою слабкістю. Господь Бог є слабким лише у цьому – перед обличчям молитви Свого люду».

Отож, звертаючись до канонів базиліки Святого Петра, Святіший Отець пригадав, що їхнім завданням є саме «стукати до Божого серця», молитися за Божий люд, а здійснюючи це служіння в «найближчій до Папи базиліці», вони збирають молитви світу та представляють Богові, чим здійснюють «універсальне служіння, служіння Церкви». «Ви, – сказав Папа, – є упривілейованими представниками Божого люду з цим завданням молитися Господеві за численні потреби Церкви, людства, за всіх. Дякую вам за цю працю. Завжди пам’ятаймо, що Бог має силу, коли хоче, щоб усе змінилося».

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану