Папа Франциск прийняв членів делегацій некатолицьких Церков, церковних спільнот та нехристиянських релігій
  • Срд, 20/03/2013 - 20:01

«Вчора вранці, під час Святої Меси, у ваших особах я розпізнав духовну присутність спільнот, які ви представляєте», – сказав Папа Франциск, вітаючи представників інших християнських Церков та спільнот під час зустрічі з делегаціями, що брали участь в інавгураційній Службі Божій. Зустріч відбулася 20 березня 2013 р. в Климентинському залі Апостольського палацу. Святіший Отець зазначив, що після цього він відчуває ще невідкладнішим обов’язком молитися за єдність між віруючими в Христа.

«Розпочинаю своє апостольське служіння під час цього року, який мій шанований попередник Венедикт XVI, зі справді натхненним відчуттям, проголосив у Католицькій Церкві Роком віри. Цією ініціативою, яку я бажаю продовжувати, і яка, сподіваюсь, буде стимулом для всіх на дорозі віри, він хотів відзначити П’ятдесятиріччя початку Другого Ватиканського Собору, пропонуючи своєрідне паломництво до того, що представляє суть для кожного християнина – до особистих та перемінюючих взаємини з Ісусом Христом, Божим Сином, що помер та воскрес задля нашого спасіння», – сказав Папа Франциск, відзначивши, що саме бажання звіщати людям нашого часу цей постійно актуальний скарб віри і є центром соборового послання. Другий Ватиканський Собор відіграв важливу роль також і в екуменічному діалозі.

«Просімо в милосердного Отця ласки жити повнотою віри, яку ми отримали як дар у день свого хрищення, та могти давати їй вільне, радісне та відважне свідчення», – закликав Святіший Отець, зазначаючи, що це буде найкращим служінням справі єдності, додаючи: «Зі свого боку, бажаю запевнити, слідом за своїми попередниками, стійке бажання і далі тривати на шляху екуменічного діалогу, і вже тепер дякую Папській Раді сприяння єдності християн, за підтримку, якою вона, від мого імені, й надалі служитиме цій благородній справі. Вас, дорогі брати й сестри, прошу передати спільнотам, які ви представляєте, мої щирі вітання і запевнення у молитовній згадці перед Господом Ісусом, та прошу вас про ласку особливо молитися за мене, щоб я міг бути пастирем за прикладом Христового серця».

Далі Папа Франциск звернувся зі словами привітання до представників інших релігій, які були присутніми на інавгураційній Службі Божій, а тепер брали участь в зустрічі зі Святішим Отцем: «Дуже ціную вашу присутність, в ній я вбачаю видимий знак прагнення зростати у взаємній пошані та співпраці задля спільного добра людства». Він наголосив, що «католицька Церква усвідомлює важливість поширення дружби та пошани між чоловіками та жінками різних релігійних традицій», підтвердженням чого є «цінна праця, яку здійснює Папська Рада в справах міжрелігійного діалогу». Церква, за словами Папи, також усвідомлює «відповідальність, яку ми всі маємо за цей наш світ, за все створіння, яке ми повинні любити та оберігати. Ми також, – додав він, – можемо багато чого зробити для добра найбідніших, слабких чи терплячих, на користь справедливості, щоб сприяти примиренню, щоб будувати мир. Але, передовсім, ми повинні зберегти живим у світі прагнення абсолютного, не дозволити на те, щоб переважило одностороннє бачення людини, згідно з яким людину зводиться до того, що вона виробляє та що споживає».

Святіший Отець зауважив, що ми добре знаємо, скільки страждань у нещодавній історії спричинило намагання виключити Бога з горизонтів людства, як також відчуваємо цінність свідчення відкритості до трансцендентного, вписаної в людське серце. «В цьому ми також відчуваємо близькими тих всіх чоловіків та жінок, які хоч і не визнають себе приналежними до жодної релігійної традиції, але, однак, почуваються в пошуках істини, добра та краси, Божих істини, добра і краси, і які є нашими цінними союзниками в стараннях на користь захисту людської гідності, в будуванні мирного співжиття між народами та в дбайливому оберіганні створіння».

Джерело: Радіо Ватикан