Папа Франциск: Тісні взаємини з Христом – запорука справжнього священичого служіння
  • Суб, 11/01/2014 - 15:16

Справжній священик, помазаний Богом для Свого люду, перебуває у тісних взаєминах з Ісусом, бо коли їх забракне, то такий служитель перемінюється у єлейного, облесного ідолопоклонника, що має набожність до «божка Нарциса». З такою пересторогою Папа Франциск звернувся до душпастирів з Ґенуезької архидієцезії, що на півночі Італії, які у суботу, 11 січня 2014 р., разом зі своїм архиєпископом кардиналом Анджело Баняско співслужили Святу Месу в каплиці резиденції «Дім святої Марти».

Коментуючи черговий уривок з Першого послання святого Івана, у якому мова йшла про те, що ми маємо вічне життя, бо віримо в ім’я Ісуса, Святіший Отець наголосив на важливості взаємин священика з Христом, тому що саме у них священство знаходить свою силу. Як відомо, Ісус часто відлучався у пустинні місця на молитву, і це, за словами проповідника, є «пробним каменем для нас, священиків: чи ми усамітнюємося, чи ні, для того, щоб зустрітися з Ісусом, і яке місце Ісус займає у нашому священичому житті?».

Папа заохотив священиків у своєму сумлінні відповісти на запитання про те, якими є взаємини з Христом, чи це живі стосунки, як учня з Учителем, брата з братом, чи, можливо, дещо штучні, які не «походять з серця»? «Ми отримали помазання Святого Духа, і коли священик віддаляється від Ісуса Христа, то може втратити це помазання», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що в такому випадку він стає не «помазаником», а «єлейним», облесним. «А скільки ж то біди завдають Церкві єлейні священики! Ті, які віддають свої сили на штучні речі, на марнославство, манірно говорячи та поводячись», – з болем відзначив Наступник святого Петра, додаючи, що такий стан є свідченням того, що ця особа не має взаємин з Ісусом Христом.

«Ми, священики, маємо багато обмежень, всі ми є грішниками, – вів далі Папа. – Але коли приходимо до Ісуса Христа, коли шукаємо Господа в молитві – молитві благання, молитві адорації – то ми добрі священики, навіть якщо є грішниками. Але коли віддаляємося від Ісуса Христа, то змушені компенсувати це чимось іншим: світським наставленням». Саме з такого стану зроджуються такі постаті, про які іноді чуємо, як священики-ділки, священики-бізнесмени. Крім того, якщо втрачається зв’язок з Ісусом, то втрачається все, «і що тоді давати людям?».

«Однак, як же прекрасним є зустрічати священиків, які по-справжньому віддали своє життя, як священиче. Про таких люди іноді говорять: Ну, в нього важкий характер, в нього ці та інші проблеми, але це – справді священик! Люди мають чуття! – наголосив Святіший Отець. – Натомість, коли люди бачать священиків, так би мовити, ідолопоклонників, які замість Ісуса мають своїх маленьких ідолів, деякі, також, мають набожність, так би мовити, до “божка Нарциса”, то люди, бачачи таких, говорять: Бідненький!»

Звертаючись до присутніх священиків, Папа ще раз наголосив, що від «світськості та ідолопоклонства» спасають взаємини з Ісусом Христом. «І вам, які були такими люб’язними, що прийшли сюди, щоб співслужити зі мною, бажаю лише цього: можете все втратити в житті, але ніколи не втрачайте цих взаємин з Ісусом Христом! У цьому ваша перемога!» – наголосив Святіший Отець.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va