Папа Франциск закликав майбутніх ватиканських дипломатів "не бути смішними" у своєму служінні
  • Чтв, 06/06/2013 - 20:25

Здобути «внутрішню свободу», тобто, відкидати особисте честолюбство та персональні цілі закликав Папа Франциск вихованців Папської Церковної Академії – формаційного закладу, який приготовляє майбутніх працівників дипломатичної служби Апостольської Столиці. Приймаючи у четвер, 6 червня 2013 р., провід, персонал та студентів Академії, Святіший Отець, звертаючись до майбутніх нунціїв, зазначив, що вони «приготовляються до особливо зобов’язуючого служіння», яким є безпосередня участь в служінні Наступника святого Петра, «його харизмі єдності та сопричастя, його дбанні за всі Церкви». Праця в папських представництвах, за його словами, вимагає «великої внутрішньої свободи».

 

Що ж означає «мати релігійну свободу»? «Насамперед, – зазначив Папа, – це означає звільнитися від особистих проектів», тобто, від власної уяви про те, як переживати своє священство, від самостійного програмування свого майбутнього. Означає також звільнитися від нашарувань культури та ментальності, з якої вийшли, «не для того, щоб забути їх, тим більше, не для того, щоб зрікатися, але для того, щоб відкритися на зрозуміння відмінних культур та на зустріч з людьми, приналежними до дуже віддалених світів». «Понад усе, це означає чувати над тим, щоб бути вільними від особистих амбіцій та цілей, які можуть принести Церкві багато зла», – вів далі Святіший Отець, закликаючи ставити на перше місце «не самоздійснення, чи визнання, яке можна було б отримати всередині чи поза церковною спільнотою, але найвище добро поширення Євангелія та здійснення довіреної місії. І оте бути вільними від амбіцій та особистих цілей дуже важливе. Кар’єризм – це проказа! Прошу вас, ніякого кар’єризму!».

 

Папа наголосив на тому, що звільнення від особистих проектів, зречення своєї волі «у світлі віри» ми можемо переживати не як причину фрустрації чи порожнечі, але як «відкритість на пребагатий Божий дар, що вчиняє плідним наше священство».

 

Звертаючись до вихованців ватиканської дипломатичної школи, Святіший Отець також закликав їх дбати про духовне життя, «яке є джерелом внутрішньої свободи». У цьому контексті він пригадав постать блаженного Папи Івана ХХІІІ, зазначаючи, що «його служіння як Папського Представника було одним з не менш важливих середовищ, в яких набирала форми його святість». Свідченням цього є його письмова спадщина з тих часів, яка виявляє постійне дбання про збереження чистоти душі серед найрізноманітніших турбот в церковній чи політичній сферах. За словами Папи, якщо нунцій не прямує дорогою святості, піддається духові світськості, «то стає смішним, всі з нього сміються. «Прошу вас, – звернувся Святіший Отець до майбутніх ватиканських дипломатів, – не будьте смішними: або будете святими, або повертайтеся до дієцезій служити парохами, але не ставайте смішними на дипломатичній дорозі, де існує багато небезпек».

 

«Дорогі священики, – підсумував Папа Франциск, – бажаю вам розпочинати служіння Апостольській Столиці з таким самими духом, як блаженнний Іван ХХІІІ. Прошу вас також молитися за мене та ввіряю вас опіці Пречистої Діви Марії та святого Антонія Великого, вашого покровителя».

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va