Папа Франциск звернувся в посланням до учасників Конференції Великобританії з нової євангелізації
  • Чтв, 16/07/2015 - 00:24

«Цінна можливість не тільки для обговорення програм євангелізації, але і для того, щоб заново запалити в вірних радість особистої зустрічі з Ісусом»: так Папа Франциск визначив значення Конференції Об'єднаного  Королівства з нової євангелізації «Проклейм 15». Конференція проходила в Бірмінгемі; вона зібрала 900 пастирських працівників з 22 єпархій країни. Цей захід - один з центральних у місіонерському проекті «Проклейм 15», розробленому місцевим єпископатом для підтримки та натхнення парафій, покликаних до більш креативної євангелізації - про що Папа Франциск пише в 28 параграфі апостольського послання «Evangelii gaudium».

В особливому вітанні, направленому учасникам конференції, Папа Франциск закликає «відкрити серце Христу і зуміти оживити свої парафії, створюючи 'спільноти спільнот', перетворюючи їх на святилища, де спраглі можуть напитися і продовжувати шлях, і в центри безперервного місіонерського мандату». Послання Папи завершується обітницею духовної близькості і молитви. Святіший Отець довіряє учасників конференції Діві Марії, Матері Церкви.

Під час цієї місіонерської зустрічі виступили численні доповідачі, серед яких кардинал Вінсент Ніколс, президент Єпископської конференції Англії та Уельсу. Він зосередив свою доповідь на трьох моментах, що відносяться до євангелізації. Перший - це «наші колеги, які заблукали», тобто непрактикуючі католики, ті, хто «чули про Ісуса, знають деякі з Його слів і в якомусь сенсі близькі до Церкви», але більше не відвідують її. Кардинал закликав зробити все можливе, щоб вони «крок за кроком могли краще пізнати Ісуса».

Другий момент - це допитливість, цікавість. Хоча вона іноді прикрита ворожістю, допитливість являє собою «дивовижний шанс» для євангелізації. Головне - не забувати, що «в допитливості укладено натхнення Святого Духа». «Якщо ми забудемо про цю особливість, - підкреслив єрарх, - то ми приймемо захисну позицію і втратимо наш шанс євангелізації».

Нарешті, третій момент - це «шум, що виходить із серця людини», а саме «крик розгубленості, болю, голоду, самотності, потреби і гніву». «Що б ми не робили у відповідь на цей крик світу, - пояснив кардинал Ніколс, - необхідно з'єднати цей крик з молитвою, бо тільки так реалізується місія Ісуса» і «справа євангелізації буде ефективною».

Під час конференції були організовані 11 робочих сесій, на яких прозвучали свідчення, що стосуються способів євангелізації, нових методик, спрямованих на більш ефективне Благовіщення Церкви в суспільстві, зазначеному зростаючою секуляризацією. Учасники обговорили роль мас-медіа та різні аспекти підготовки до майбутнього Ювілею Милосердя, який відкриється 8 грудня.