Папа католицьким журналістам: ідіть проти течії, говоріть про добро
  • Втр, 30/01/2024 - 17:49

Близькість, серце та відповідальність – ці три слова-орієнтири запропонував Папа Франциск, зустрічаючись зі спільнотою телеканалу та радіостанції Італійської Єпископської Конференції.

У той час, як технологічні інновації змінюють медіапанораму, в цьому вирі є кілька принципів, які залишаються незмінними, як зорі, на які треба дивитися, щоб зорієнтуватися і не збитися з курсу. Це ствердження стало відправною точкою для роздумів, якими Папа Франциск поділився з керівництвом і персоналом телеканалу «TV2000» та радіомережі «InBlu», з якими він зустрівся у понеділок, 24 січня 2024 р., в контексті відзначення їхнього 25-річчя. Йдеться про медіаресурси Італійської Єпископської Конференції, й ця приналежність, за словами Святішого Отця, «не є обмеженням», а «навпаки, вираженням великої свободи», бо нагадує, що «корінням комунікації та інформації завжди є людськість» і підкреслює «важливість втілення віри в культурі».

Бути близькими

У цьому контексті Наступник святого Петра вказав на три слова-орієнтири для працівників медіа, першим з яких є «близькість». Він зауважив, що журналісти через телебачення чи радіо стають близькими до багатьох людей. З цього випливає заохочення «і далі творити мережі» та «розповідати про прекрасне та добре, що існує в наших громадах». «Комунікація, як ми знаємо, ризикує зміліти під впливом деяких домінуючих логік, прогнутися перед владою або навіть конструювати фальшиві новини. Не піддавайтеся спокусі підлаштовництва, пливіть проти течії, завжди стираючи підошви взуття і зустрічаючись з людьми», – заохотив Папа, підкреслюючи, що лише так вони будуть «справжніми з покликання».

 

Діючи від серця

Другим словом, яке Святіший Отець запропонував працівникам церковних медіа, є серце в його біблійному сенсі. Він нагадав, що це слово часто зустрічалося в посланнях на Всесвітні дні суспільних комунікацій, і комусь могло здаватися невідповідним поєднання серця із технологічним світом, яким є світ комунікації. «Однак, все народжується саме звідтіля. Неможливо спостерегти факт, неможливо взяти у когось інтерв'ю, неможливо розповісти про щось, якщо не відштовхуватися від серця», – сказав Папа, підкреслюючи, що комунікація не вичерпується трансляцією якоїсь теорії чи виконанням певної техніки, але є «мистецтвом, у центрі якого – вміння серця, що уможливлює близькість».

Відповідальність, що випливає з покликання

Врешті, третій орієнтир – це відповідальність. За словами Святішого Отця, кожен повинен зробити свою частку, «щоб комунікація була об’єктивною, шанобливою до людської гідності та уважною до спільного блага». «У такий спосіб ми можемо подолати розломи, перетворити байдужість у прийняття та стосунки. Ваша професія належить до тих, що мають характер покликання: ви покликані бути посланцями, які інформують з повагою і компетентністю, протидіючи поділам і розбрату. І завжди пам'ятайте, що в центрі кожного репортажу, кожної статті, кожної програми є людська особа: не забувайте про це. Саме в цьому полягає сенс комунікації», – підсумував Наступник святого Петра.