Папа: мир не може бути чимось іншим, як плодом справедливості
  • Чтв, 18/01/2024 - 12:49

Справжній розвиток має бути глобальним, спільним для всіх, інакше він буде регресувати. Про це йдеться у посланні Папи Франциска учасникам цьогорічного Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

 

«Мир, якого прагнуть народи нашого світу, не може бути чимось іншим, ніж плодом справедливості (пор. Іс 32,17). Тому він вимагає більшого, ніж просто відкласти знаряддя війни; він вимагає усунення несправедливості, яка є першопричиною конфлікту», – зазначається у посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам Давоського економічного форуму, який триває у швейцарському місті від 15 до 19 січня 2024 року. Він зазначає, що цьогорічна зустріч відбувається «в дуже тривожній атмосфері міжнародної нестабільності», й з огляду на те, що вона є «важливою нагодою для мультипарсипативних зусиль», висловлює сподівання, що дискусії «візьмуть до уваги нагальну потребу сприяти соціальній згуртованості, братерству та примиренню між групами, громадами та державами, щоб справитися з викликами, які стоять перед нами».

Справедливість – дорога до миру

«На жаль, коли ми оглядаємося навколо, то бачимо дедалі більше пошматований світ, де мільйони людей – чоловіків, жінок, батьків, матерів, дітей, – чиїх облич ми здебільшого не знаємо, страждають, не в останню чергу через наслідки тривалих конфліктів і теперішніх воєн», – пише Святіший Отець, нагадуючи про те, що говорив дипломатам на початку року, а саме, що сучасні війни вже не відбуваються на визначених полях битви, і стосуються не лише солдатів. Підкресливши, що для досягнення миру потрібно не просто відкласти зброю, але й долати несправедливість, яка є підґрунтям конфліктів, він серед різних форм несправедливості виокремив голод, «який і далі вражає цілі регіони світу, в той час як інші позначені надмірним марнуванням їжі». «Як же можливо, що в сучасному світі досі існують люди, які голодують, експлуатуються, приречені на неписьменність, позбавлені елементарної медичної допомоги і залишені без даху над головою?» – запитує Папа.

Моральний вимір глобалізації

У цьому контексті Глава Католицької Церкви звертає увагу на те, що процес глобалізації, який «чітко показав взаємозалежність» між народами світу, має «фундаментально моральний вимір», який повинен проявлятися під час економічних, культурних, політичних і релігійних дебатів, спрямованих на «формування майбуття міжнародної спільноти». «У світі, якому дедалі більше загрожують насильство, агресія та роздробленість, важливо, щоб держави та бізнес об'єдналися у просуванні далекоглядних та етично здорових моделей глобалізації, які за своєю природою повинні сприяти підпорядкуванню погоні за індивідуальною владою та вигодою, як політичною, так і економічною, спільному благу нашого людського роду, надаючи пріоритет бідним, потребуючим та тим, хто перебуває у найбільш вразливому становищі», – підкреслює він, додаючи, що контекст, у якому рухається діловий і фінансовий світ, вимагає, щоби підприємства керувалися не просто шуканням справедливого прибутку, але й «високими моральними стандартами». «Справжній розвиток має бути глобальним, спільним для всіх націй і в кожній частині світу, інакше він буде регресувати навіть у тих сферах, які до цього часу характеризувалися постійним поступом», – переконаний Папа, підкреслюючи також необхідність міжнародної політичної діяльності, «яка завдяки прийняттю скоординованих заходів, може ефективно сприяти досягненню цілей глобального миру і справжнього розвитку».