Папа: місійну діяльність народжує Дух
  • Суб, 03/06/2023 - 23:53

Зустрічаючись із учасниками загальної асамблеї Папських Місійних Організацій, Папа Франциск наголосив на тому, що їхнє служіння не полягає лише в тому, щоби перерозподілювати кошти, а в тому, щоби підтримувати євангелізаційну місію Церкви, якою є досягти всіх, нікого не виключаючи.

Підтримувати Церкву на теренах «першого звіщення», допомагаючи місіонерам і тим, кому вони служать, як молитвою, так і матеріально. Такі завдання ставлять перед собою Папські Місійні Організації – засновані в різний час і об’єднані століття тому в загальну мережу молитви та милосердної любові під опікою Апостольської Столиці. Цими днями поблизу Риму відбувається загальна асамблея, що зібрала національних директорів, а в суботу, 3 червня 2023 р., їх на аудієнції прийняв Папа Франциск. Промовляючи до них, він підкреслив, що справжня місія полягає в тому, щоби продовжувати справу Ісуса, Який об’явив нам любляче серце Бога, «батька, що завжди на нас чекає».

«Ми послані, – сказав Святіший Отець, – продовжувати цю місію: бути знаком Христового Серця та любові Отця, обіймаючи ввесь світ. В цьому знаходимо “серце” євангелізаційної місії Церкви: досягти всіх з даром нескінченної любові Бога, шукати всіх, прийняти всіх, віддати життя за всіх, нікого не виключаючи. Всіх. Це слово є ключовим».

Дух перше, ніж гроші

Ділячись думками про те, що покликанням Папських Місійних Організацій є бути «засобом розвитку місіонерської відповідальності кожного охрещеного та підтримувати нові місцеві Церкви», Папа Франциск підкреслив, що вони не є «просто агентством, що роздає кошти тим, хто цього потребує», а «реальністю, покликаною підтримувати євангелізаційну місію Церкви». «Прошу вас, не применшуйте ПМО лише до грошей. Вони є лише інструментом. Гроші потрібні, але не зводити все лише до цього», – закликав він, наголошуючи на першочерговості духовного виміру. «Бо якщо бракує духовності, якщо це лише агентство, що займається грошима, то відразу приходить корупція», – додав він.

Не переставати мріяти про велике

Говорячи про перспективи та про мрії про оновлення, Святіший Отець попросив дозволити йому «мріяти разом з ними з розплющеними очима», тобто, разом з ним «заглянути далеко, до тих перспектив, до яких ПМО покликані прямувати на служінні євангелізаційної місії всієї Церкви». «Найбільшою ж мрією є дедалі тісніша і скоординована місіонерська співпраця між усіма членами Церкви», – сказав Папа, підсумовуючи, що це вимагає особливого вміння «розвивати сопричастя та братерство».