Папа: не забуваймо про країни в стані війни, не забуваймо Україну
  • Срд, 17/01/2024 - 12:00

Під час середової зустрічі з паломниками Папа Франциск знову скерував думку до тих частин світу, які страждають від лиха війни, та прокоментував атаки на місто Ербіль на півночі Іраку, закликавши запобігти зростанню напруження на Близькому Сході. Він також заохотив приєднатися до Тижня молитов за єдність християн.

«І не забуваймо про країни, які переживають війну, не забуваймо про Україну, не забуваймо про Палестину, Ізраїль, не забуваймо про мешканців Сектору Гази, які дуже страждають. Молімося за численні жертви війни, за численні жертви. Війна завжди руйнує, війна не сіє любов, вона сіє ненависть. Війна – це справжня людська поразка. Молімося за людей, які страждають від війни», – промовляючи експромтом, без заздалегідь приготованого тексту, також і загальну аудієнцію в середу, 17 січня 2024 р., Папа Франциск завершив закликом, присвяченим народам, які страждають від війни, згадавши і про Україну.

Під час цієї зустрічі з паломниками Святіший Отець також прокоментував ракетні атаки, що вразили північ Іраку. «Висловлюю своє співчуття і солідарність з постраждалими, всіма цивільними особами, внаслідок ракетного удару по місту Ербіль, столиці автономного регіону Іракського Курдистану, – сказав він. – Добрі стосунки між сусідами будуються не такими діями, а шляхом діалогу та співпраці. Прошу всіх уникати будь-яких кроків, які посилюють напруженість на Близькому Сході та на інших театрах воєнних дій».

Молитва за єдність між Христовими учнями

Зустріч з прочанами відбувалася напередодні спеціального періоду, протягом якого Христові учні в особливий спосіб підносять молитву за єдність. Про це Папа Франциск нагадав перед тим, як привітати італійських паломників. «Завтра розпочинається Тиждень молитов за єдність християн, який цього року має тему: "Люби Господа, Бога твого... і ближнього твого, як самого себе" (пор. Лк 10,27). Заохочую вас молитися, щоб християни досягли повного сопричастя та давали одностайне свідчення любові до всіх, а особливо до найуразливіших», – сказав Святіший Отець.