Папа прийняв у Ватикані делегацію Комуністичної партії В’єтнаму
  • Птн, 19/01/2024 - 13:08

Як зазначає Секретар Святого Престолу у справах стосунків з державами і міжнародними організаціями, це була позитивна зустріч. Він також анонсував свій та кардинала Пароліна візит в країну, як також висловив оптимізм щодо можливої подорожі Папи.

У четвер, 18 січня 2024 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані делегацію Комуністичної партії В’єтнаму. Опісля в’єтнамські політики перейшли до Державного Секретаріату для переговорів з Державним Секретарем кардиналом П'єтро Пароліном та архиєпископом Полом Річардом Ґаллаґером, Секретарем у справах стосунків з державами і міжнародними організаціями. Саме архиєпископ Ґаллаґер поділився враженнями про ці перемовини з журналістами, назвавши зустріч позитивною, яка свідчить про зміцнення стосунків між В’єтнамом і Святим Престолом.

Очільник ватиканської дипломатії висловив сподівання, що католицька громада зможе отримати користь від цього подальшого кроку вперед у двосторонніх стосунках, на додаток до інших важливих результатів, досягнутих з дипломатичної точки зору. Перш за все, це призначення у грудні папського представника-резидента у В'єтнамі, яким став Апостольський Нунцій в Сінгапурі архиєпископ Марек Залевський. Відповідна угода була підписана в липні в рамках візиту президента Во Ван Тхуонга до Ватикану та є результатом 10-ї сесії Спільної робочої групи В'єтнам-Святий Престол, що засідала 31 березня в Римі.

Архиєпископ Ґаллаґер повідомив, що у квітні відвідає В'єтнам, а потім протягом року країну відвідає також Державний Секретар кардинал Паролін. «Ми будемо робити все поступово», – пояснив він, і, відповідаючи на запитання, ствердив, що оптимістично налаштований щодо можливості майбутнього візиту самого Папи Франциска. «Так, я думаю, що він відбудеться. Але є кілька кроків, які потрібно зробити, перш ніж це стане доречним. Я думаю, що Папа дуже хоче приїхати, католицька спільнота, безумовно, хоче, щоб Папа приїхав, і вважає, що це було б дуже добрим посланням для всього регіону».

Стосунки між В'єтнамом і Святим Престолом перервалися в 1975 році, але після 1990 року спостерігаються обнадійливі зрушення. У 2011 році Венедикт XVI призначив папського представника-нерезидента, а в 2023 році, як згадувалося вище, було підвищено статус стосунків до представника-резидента. У вересні минулого року Папа Франциск звернувся з листом до Церкви в цій країні, заохотивши католиків жити як «добрі християни і добрі громадяни», свідчачи Божу любов всім, «без огляду на віросповідання, расу чи культуру».