Папа про місію теологів
  • Суб, 07/12/2013 - 10:47

Теологи - це "піонери" діалогу між Церквою і культурами; діалогу, який одночасно є критичним і доброзичливим, сприяє прийняттю Слова Божого людьми всіх "націй, рас, народів і мов", зазначив Папа Франциск під час зустрічі з членами Міжнародної богословської комісії 6 грудня 2013 року.

Святіший Отець підкреслив що місія теологів є "захоплюючою" і "ризикованою". Захоплюючою - тому що теологічні дослідження та навчання можуть стати справжньою дорогою до святості, а ризикованою - тому, що ставить перед обличчям спокус сухості серця, зарозумілості і амбіціозності. Святіший Отець вказав на важливість низки актуальних тем. Перша - це відносини між монотеїстичними релігіями і насильством. "Бог не є загрозою для людини!", - зазначив Понтифік і додав, що "віра у Троєдиного Святого Бога ніколи не може бути причиною насильства або нетерпимості", а це в свою чергу є "Доброю Новиною для всіх людей".

Франциск підкреслив, що раціональний характер віри став виразом об'єднуючого фактора для всіх людей доброї волі. Боже Одкровення в свою чергу показало, що насильство "в ім'я Бога" неможливе  - Ісус переміг зло саме відмовою від насильства, проливши власну кров на хресті і таким чином примирив людей з Богом і між собою.

Святіший Отець також звернув увагу на важливість розважань над соціальним вченням Церкви. Братські відносини між віруючими, виконання влади як служіння, увага до бідних: всі ці риси, що характеризують Церкву з самого її початку, можуть і повинні ставати живою і привабливою моделлю для різних людських спільнот, від сім'ї до суспільства, сказав Папа.

Понтифік нагадав, що важливим завданням теологів є розпізнавання того, що відповідає апостольській вірі і духу Євангелія від того, що не відповідає. "Ця увага має максимальну важливість для теологів", - підкреслив Франциск і закликав наслідувати віру найменших і смиренних, тих кому Отець відкриває закрите від "премудрих і розумних".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va