Папа: важливо навчитися слухати, бо Бог промовляє і через ближніх
  • Пон, 13/11/2023 - 14:39

Приймаючи учасниць Генеральної капітули Шкільних Сестер Пресвятої Богородиці, Папа Франциск заохотив до плекання чеснот убогості та слухання та зберігати вірність харизмі, що полягає в інтегральному вихованні молодих поколінь.

І надалі залишатися відважними свідками євангельської солідарності в наш час, коли багато людей відчувають роздробленість. Із таким заохочення Папа Франциск звернувся до учасниць 25-ї Генеральної капітули Шкільних Сестер Пресвятої Богородиці, приймаючи їх у понеділок, 13 листопада 2023 року. Промовляючи до духовних дочок блаженної Терези від Ісуса Ґерхандінґер, Святіший Отець нагадав, що її життя було «свідченням віри, яка перемінює, відваги в пошуках нових шляхів та жертовності у вихованні молоді».

Сторож богопосвяченого життя

Папа зазначив, що запропонована засновницею педагогіка була цілісною: разом із інтелектуальним навчанням вона включала також «піклування про духа та формування співчутливих, відповідальних і зосереджених на Христі людей». Блаженна Тереза, як записано в конституціях згромадження, «засновувала його на Євхаристії, заякорила в убогості та посвятила Діві Марії». «Мені подобається цей вислів: заякорила в убогості, – мовив Святіший Отець. – Без убогості не існує богопосвяченого життя. Убогість є сторожкою богопосвяченого життя. Вона не тільки є чеснотою, вона – сторож. Не забувайте про це».

Пророчий вимір богопосвяченого життя

Покликаючись на тему капітули «Бути пророчими свідками задля загального сопричастя», Наступник святого Петра підкреслив, що це дуже важливо у наш час. Він нагадав, що у Святому Письмі знаходимо численні згадки про пророче покликання окремих осіб і спільнот, які «поширювали сопричастя між різними членами священного Божого люду». Тож і харизмою шкільних сестер є «вести всіх до єдності, задля якої був посланий Христос», що ґрунтується на Ісусовому прагненні єдності між усіма, хто вірує в Нього.

Момент розпізнання

«Тепер, коли ви роздумуєте над новими шляхами розвитку вашого Згромадження, завжди залишаючись вкоріненими в міцному фундаменті, закладеному Засновницею, я заохочую вас залишатися відважними свідками євангельської солідарності в час, коли багато хто переживає фрагментацію і роз'єднаність», – сказав Папа учасницям капітули, підкреслюючи, що це набирає особливої ваги в світлі синодального шляху, яким прямує Церква. У цьому контексті він звернув увагу на важливість слухання, беручи до уваги, що «нам всім подобається говорити», в той час як «дуже важко навчитися слухати». А Господь «промовляє до нас також і через інших». «Слухання – це якраз та чеснота, яку ми повинні розвивати в наших спільнотах, в богопосвяченому житті. Слухати Господа, але слухати також наших братів і сестер. Це дуже важливо», – наголосив Святіший Отець.