Папа: захист неповнолітніх спонукає до відповідальності за зцілення ран
  • Суб, 18/11/2023 - 19:03
Зустрічаючись із учасниками мережі для захисту неповнолітніх та вразливих верств населення Єпископської конференції Італії, Святіший Отець наголосив на важливості відновлення справедливості та формуванню культури запобігання.

У суботу, 18 листопада 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників першого засідання мережі для захисту неповнолітніх та уразливих Єпископської конференції Італії на тему: «Поранена краса. Я перев’яжу твої рани і вигою тебе від болячки (Єр. 30,17)». У своєму слові Святіший Отець роздумував над трьома дієсловами, які торкаються зусиль даної мережі: оберігати, слухати і зцілювати.

Оберігати – обов’язок всієї громади

Говорячи про зусилля, спрямовані на те, щоб оберігати, Папа сказав, що це означає «брати активну участь у болю зранених осіб і зробити всю християнську громаду відповідальною за захист неповнолітніх і найбільш уразливих», оскільки дія, спрямована на захист, є невід'ємною частиною місії Церкви у побудові Царства Божого. «Оберігати означає спрямовувати своє серце, свій погляд і свої дії на користь найменших і беззахисних. Це шлях, який вимагає внутрішнього і спільнотного оновлення у справедливості та правді. Ті, хто оберігає, хто оберігає своє серце, знають, що жодне мовчання чи приховування не може бути прийнятним у справі зловживань, – це питання не підлягає обговоренню, – і вони також знають, що важливо домагатися встановлення істини та відновлення справедливості в церковній спільноті, навіть у тих випадках, коли певна поведінка не вважається злочином згідно з державним законодавством, але вважається злочином згідно з канонічним правом», – наголосив Святіший Отець. За його словами, захист також означає запобігати випадкам чинення кривди, а це можливо лише завдяки постійним формаційним заходам, спрямованим на поширення чутливості та уваги до захисту найуразливіших.

Вислуховувати, запобігаючи майбутнім зловживанням

«Оберігання вимагає вміння слухати, відкидаючи всі форми протагонізму та особистих інтересів. Слухання – це порух серця, а також фундаментальна можливість поставити в центр усіх наших дій тих, хто страждав або страждає, і тих, хто є найбільш слабким і вразливим», – вів далі Папа Франциск, виокремлюючи аспект слухання. На його думку, вислуховування жертв є необхідним кроком для розвитку культури запобігання, відкриваючи нас до солідарності, «та спонукає робити все можливе, щоб зловживання не повторилися». «Ми покликані до моральної реакції, до сприяння і свідчення близькості з тими, хто постраждав від зловживань. Вміти слухати – означає піклуватися про жертв», – підкреслив Святіший Отець.

Зцілення, яке вимагає справедливості та навернення

Окреслюючи третє дієслово – зцілювати – Папа зауважив, що тільки йдучи шляхом оберігання і слухання, можна зцілитися. «У цей час поширилася культура відкинення мов непотребу, всупереч тому, що говорить Євангеліє; наші спільноти повинні бути здоровою провокацією для суспільства, у своїй здатності брати на себе помилки минулого і відкривати нові шляхи», – сказав Наступник апостола Петра. Він додав, що «загоєння» ран – це також справа справедливості, а тому важливо притягати до відповідальності тих, хто скоює злочини, тим більше, якщо вони вчиняються в церковному контексті. З іншого боку, на винуватцях у злочинах лежить моральний обов'язок «глибокого особистого навернення, що веде до визнання власної професійної невірності, відновлення духовного життя і смиренного прохання про прощення у жертв за свої вчинки».

Необхідні зусилля для справжнього оновлення

Святіший Отець подякував всім Службам захисту та Центрам слухання по всій Італії, заохочуючи, щоб надалі ті, хто постраждав від насильства, відчували до них довіру, знаходячи прихильність і підтримку. «Результати опитування про діяльність служб і центрів, які ви мені сьогодні передали, підкреслюють саме те добро, яке ви вмієте робити в цій сфері, стаючи ближче до тих, хто зазнав болючої рани. Те, що ви робите, є цінним як для жертв, так і для всієї церковної спільноти», – сказав Папа. На його думку, свідчення постійних та спільних зусиль є шляхом до «створення довіри, яка веде до справжнього оновлення».