Папа зустрівся з камерунським біженцем, який втратив дружину та доньку
  • Суб, 18/11/2023 - 19:05
Зворушлива зустріч відбулася у Ватикані в «Домі святої Марти», де молодий біженець з Камеруну розповів історію своє втрати, дякуючи за можливість після стількох страждань дістатися до спокійного місця в Європі.

У п’ятницю, 17 листопада 2023 р., пополудні Папа Франциск зустрівся з 30-річним камерунським мігрантом Мбенґе Німбіло Крепіном, який цьогоріч наприкінці липня втратив дружину Матілу та їхню 6-річну доньку Марі, що померли від голоду, спеки та спраги в пустелі між Тунісом і Лівією. Під час зустрічі в «Домі святої Марти» чоловіка супроводжували о. Маттіа Феррарі, парох італійського міста Нонантола, який у якості капелана брав участь у багатьох місіях, пов’язаних із порятунком мігрантів, та кардинал Майкл Черні, Префект Дикастерії цілісного людського розвитку. Зустріч зі Святішим Отцем тривала приблизно годину.

Особливості зустрічі

«Я багато молився за них», – сказав у розмові з Папою чоловік, тримаючи у руках фотографії своєї доньки та дружини. Тридцятирічний камерунець, який чекає на завершення оформлення документів для отримання притулку, втратив дружину і дочку в пустелі, коли намагався разом з ними дістатися з Лівії до Тунісу. Фотографію Матіли і Марі, дружини і дочки біженця, Святішому Отцеві показав отць Маттіа ще наприкінці липня, коли супроводжував до Папи іншого камерунського мігранта Бентоло.

У зворушливій атмосфері Святіший Отець слухав розповідь втрати сім’ї, а також історії про тисячі людей, які переживають різні страждання, намагаючись потрапити до Європи. Відтак Папа подякував присутнім за їхні зусилля для прийняття біженців та помолився за всіх, хто перебуває у таборах для біженців та «багатьох, багатьох осіб, які страждають», просячи Бога опікуватися тими, хто «працює для інших». В інтерв’ю для Vatican News о. Маттіа розповів про емоції, які переповнювали Мбенґе Німбіло Крепіна під час зустрічі. «Він подякував Папі за його підтримку мігрантів, які, в свою чергу, відчувають, що він є з ними», – сказав священник. Він також додав, що серед великого болю, який чоловік носить в собі, «відчувати ласку Святішого Отця було даром Божим».

Історія молодого біженця

Народившись у 1993 році у франкомовному регіоні Камеруну, але вирісши в англомовній зоні Буеа, Мбенґе Німбіло Крепін або Пато, як його називають, став жертвою зіткнень між сепаратистами та військовими, під час яких він втратив сестру. Звідти він вирішив дістатися до Європи через Лівію, де у 2016 році був ув'язнений у в'язниці Карабуллі (Qarabulli). Там він познайомився із Матілою Доссо, з якою одружився і яка подарувала йому маленьку Марі, що народилася 12 березня 2017 року. Чотири рази сім'ї Пато вдавалося втекти, щоб спробувати перетнути Середземне море, але щоразу – вперше, коли Марі була вагітною – їх ловили і знову ув'язнювали, щоразу в іншому таборі, до 2023 року. У 2019 році Пато був поранений під час авіабомбардування, яке спричинило сорок жертв, а він втратив слух на ліве вухо.

Трагедія в пустелі

Останній період цієї трагічної історії датується 13 липня 2023 р., коли Пато з дружиною та донькою вирішили дістатися з Лівії до Тунісу, щоб розпочати нове життя. Після кількох спроб перетнути кордон і жорстокого поводження з боку поліції, 16 липня сім'я була покинута в пустелі разом з 30 іншими людьми, без води і при температурі близько 50 градусів. Пато втратив сили, страждаючи від поранення у вухо, і попросив Матілу і Марі йти далі без нього. Вночі молодого камерунського мігранта, який залишився сам у пустелі, врятувала зустріч з трьома суданськими мандрівниками, які підібрали його і привезли назад до Лівії. Там, однак, спроби знайти свою сім'ю виявилися марними, аж поки Пато не побачив у соціальних мережах фото їхніх бездиханних тіл разом з іншими членами групи, які загинули в туніській пустелі.

Прибуття до Італії

Після трагедії Пато вдалося прибути на Лампедузу на човні разом з 22 іншими людьми, переважно сирійцями. Їхній човен врятувала італійська берегова охорона, і сьогодні Мбенґе Німбіло перебуває в Італії, мріючи про майбутнє в Європі. Він хотів би працювати художником – професія, яку він любить і в якій намагатиметься вдосконалюватися. В інтерв’ю для італійського каналу Rai 3 він поділився, що без своєї дружини та дочки йому ніколи б не вдалося прибути в Італію. «Я відчуваю душевний спокій, – пояснив він, – але всередині мене переповнюють сльози, тому що я досяг своєї мети один, тоді як ми планували це для трьох людей, для всієї родини».

Папа Франциск з волонтерами оргінізації "Mediterranea Saving Humans" та іншими мігрантами

Папа Франциск з волонтерами оргінізації "Mediterranea Saving Humans" та іншими мігрантами