Папа: звернути увагу на духовні, а не лише технічні проблеми фермерства
  • Срд, 20/03/2024 - 17:05

Думками про роль дрібних і сімейних сільськогосподарських підприємств Папа Франциск ділиться у посланні учасниками восьмої Глобальної конференції Всесвітнього форуму сільських територій.

«Чинити поступ у викоріненні голоду, зменшенні нерівності й у піклуванні про нашу планету та її захисті». Такі слова «заохочення та близькості від Церкви» Папа Франциск скеровує дрібним фермерам та їхнім родинам у листі з нагоди Всесвітнього форуму сільських територій (World Rural Forum). Йдеться про масштабну подію, яка об'єднує провідних лідерів сімейних фермерських господарств з п'яти континентів, а також представників урядів, міжнародних інституцій, дослідницьких центрів, фондів, споживчих організацій, молодь та жінок-фермерів. Восьма конференція під назвою «Сімейне сільське господарство: сталий розвиток нашої планети» від 19 до 21 березня 2024 року відбувається у Віторії-Гастейсі, в Країні Басків (Іспанія).

Подбати про загальнолюдські, духовні та соціальні потреби

У посланні, надісланому на ім’я Мартіна Уріарте Суґасабейті, Президента Всесвітнього форуму, Папа хвалить сімейних сільгоспвиробників «за солідарний спосіб праці та шанобливий і дбайливий спосіб обробітку землі». Вони «мають фундаментальне значення для того, щоб зробити агропродовольчі системи більш інклюзивними, стійкими та ефективними», але, на жаль, зазначає Святіший Отець, «незважаючи на їхню провідну роль у поступі своїх народів та значний внесок у глобальне виробництво продовольства, вони все ще страждають від бідності та відсутності можливостей». Тому Папа закликає звернути увагу на їхні людські, духовні та соціальні потреби, а не тільки на технічні. «Сімейне підприємство, окрім того, що воно є виробничою структурою, є місцем приналежності людей, місцем, де вони відчувають, що їх розуміють і цінують за їхню гідність, а не тільки за те, що вони виробляють, або за результати, яких вони досягають», – пише він, наголошуючи на «важливості зміцнення зв'язків, які об'єднують її членів, поваги до їхніх релігійних традицій, культурних надбань і сільськогосподарських практик».

Важлива роль жінок і молоді

Водночас, Папа в посланні наголошує на «незамінній ролі жіночого генія» в цьому контексті. «Сільські жінки є надійним компасом для своїх родин, міцною опорою для прогресу економіки, особливо в країнах, що розвиваються, де вони є не лише бенефіціарами, але й справжніми рушіями прогресу суспільств, в яких вони живуть», – пише він, не забуваючи нагадати й про роль молоді в сільському господарстві. «Справжня революція заради продовольчого майбутнього починається з виховання та розширення можливостей нових поколінь», – наголошує Святіший Отець, зазначаючи, що молодь підносить нам дар «інноваційних рішень старих проблем та відвагу не залежати від короткозорого мислення, яке чинить опір змінам».