Патріарх Філарет звинуватив Московський патріархат в тому, що на Донбасі ллється кров
  • Втр, 17/02/2015 - 12:16

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет вважає, що вина за кровопролиття на сході України лежить на Українській православній церкві Московського патріархату.

Таку думку Святіший висловив в інтерв'ю для американської програми "Free Voice".

"Чому Москва підпорядкувала собі частину української церкви? Для того, щоб через цю церкву впливати на українське суспільство. Вплив Московського патріархату на Донбасі та в Криму - дуже великий. Це вина Московського патріархату, що там проливається кров. Священики там воюють зі зброєю і захищають сепаратистів, терористів", - заявив патріарх Філарет.

За словами патріарха, зараз відбувається відтік віруючих з залежної від Кремля церкви Московського патріархату.

"Я не хочу говорити про все духовенство, про всі єпископаті Московського патріархату, оскільки там є і патріоти, але в цілому українська церква Московського патріархату не засудила агресора - Росію. Чому весь світ засуджує, а українська церква Московського патріархату не засуджує, не говорить правду? Тому що залежна від Москви. Народ бачить, яка церква українська, а яка - не українська. Тому зараз відбувається перехід з Московського патріархату в Київський. Ми це бачимо по кількості віруючих у храмах того ж Києва", - стверджує патріарх.