Перша нарада військових капеланів Львівської Архідієцезії
  • Пон, 06/07/2015 - 14:58

30 червня - 1 липня у Вищій Духовній Семінарії в Брюховичах відбулася нарада військових капеланів Львівської Архідієцезії.

«З ініціативи нашого Архіпастиря Мечислава Мокшицького у лютому 2015 року в нашій Архідієцезії запроваджено військове капеланство – розповів головний військовий капелан Львівської Архідієцезії о. Іван Заяць. - Зрозуміло, що військовослужбовців латинського обряду є значно менше порівняно з представниками інших Церков, але всі вони потребують духовної опіки, як і члени їх сімей. Тепер призначено чотирьох помічників Головного військового капелана Львівської Архідієцезії: о. Олег Саламон у Львівській області, о. Мар’ян Попеляр у Тернопільській області, о. Роман Стадник в Івано-Франківській області, о. Василь Боровий в Чернівецькій області. Під час нашої першої зустрічі в Брюховичах зокрема мова йшла про душпастирську опіку військовослужбовців, котрі повертають додому із зони АТО, пораненими, які перебувають у госпіталях та лікарнях».

Отець Олег Саламон вже пройшов курс навчання військових капеланів у Києві. «Наша допомога повинна бути різноплановою – розповів священик. – Насамперед потрібний багатогранний волонтаріат, який має бути скерований на потреби, з якими зустрічаються воїни АТО, родини, які втратили своїх синів, чоловіків, батьків. Важливою є соціальна допомога родинам воїнів, котрі перебувають в АТО чи служать в армії. Сьогодні, на жаль, є дуже багато проблем, з якими стикаються ці родини при оформленні різноманітних документів, пошуках допомоги. Психотерапевтичної допомоги потребують воїни, котрі повертаються з АТО та їхні родини. Хочемо створити центр допомоги таким людям й залучити туди фахівців з числа мирян. Багато речей для нас нові, незнайомі, але будемо користати з зарубіжного досвіду військового капеланства, з курсів, які пропонують Міністерство оборони України, громадські структури. Невдовзі будуть визначені місця і відповідний розклад чергувань наших військових капеланів, про що буде оголошено. Таку інформацію матимуть всі священики в парафіях».