Польща: натовпи вірних на беатифікації сім'ї Ульмів
  • Пон, 11/09/2023 - 15:30

Натовпи вірних, які брали участь у вчорашній беатифікації сім’ї Ульмів у Марковій на Підкарпатті у Польщі, прибули до саркофага з тлінними останками нових блаженних. Його розмістили у бічному вівтарі місцевого парафіяльного храму Святої Дороти та відкрили після беатифікаційної Літургії.

У 400-кілограмовому саркофазі спочивають останки всієї убитої німцями у 1944 році сім’ї з дев’яти осіб – Юзефа та Вікторії, а також сімох їхніх дітей: восьмирічного Станіслава, семирічної Барбари, шестирічного Владислава, чотирирічного Францішка, трирічного Антонія, дворічної Марії та найменшої дитини, яка народилася на світ у хвилини мученицької смерті матері. Про це пише ekai.pl.

Вірні – групами та поодинці – приходили до храму св. Дороти помолитися біля родинної гробниці Ульмів. Підходили і до самого саркофага, щоб торкнутися і поцілувати його.

До моменту беатифікації останки родини Ульмів зберігалися у спеціально підготовленому місці, яке обрав Архиєпископ Адам Шал, митрополит Перемишльський. Кілька днів тому їх перевезли до костелу в Марковій, а після беатифікації саркофаг став доступним для вірних.

Під час недільної церемонії беатифікації настоятель о. Роман Хованєц приніс мощі нових блаженних у спеціально підготовленому для цієї нагоди релікварії. Як повідомив КАІ о. доктор. Вітольд Бурда, постулятор беатифікаційного процесу, подібний релікварій буде передано Папі в рамках подячного паломництва до Ватикану.

О. Хованєц одразу після беатифікації розповів, що парафії св. Дороти в Марковій треба підготуватися до абсолютно нової ситуації, пов’язаної із збільшенням паломницького руху, який зараз очікується. Він додав, що молитовних намірів, в яких вірні просять у Бога благодатей через родину Ульмів, стає все більше.

“В основному ці наміри пов’язані із сімейним життям. Цікаво, що частіше, ніж раніше, згадують також імена всіх дітей, які належать до даної родини”, – зазначив о. Хованєц.

Під час беатифікації в Марковій кардинал Марчелло Семераро сказав, що серцем цієї урочистості є любов і відкритість сім’ї Юзефа та Вікторії.

У події взяли участь близько 30 тисяч вірних. Разом із Префектом Дикастерії у справах святих Святу Літургію відслужили понад 100 єпископів із Польщі та з-за кордону. Були присутні президент Республіки Польща Анджей Дуда та прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, а також, зокрема, Головний рабин Польщі Міхаель Шудріх.