Польські активісти домоглися заборони виконання абортів у Лікарні Pro-Familia
  • Втр, 10/05/2016 - 15:03

Жешувська лікарня Pro-Familia, в якій здійснювалися аборти дітей-інвалідів і котра подала до суду на  активістів Фонду Про-Право на життя за  поширення цієї інформації серед громадськості, більше не вбиватиме ненароджених дітей.

Підставою для зупинення абортивної діяльності  лікарні стало використання права на спротив сумління всіма працюючими у лікарні гінекологами. У зв'язку з цим у лікарні більше не будуть проводитися аборти, оскільки жоден з лікарів не хоче брати в цьому участь.

Нагадаємо, що першими проти абортів у лікарні Pro-Familia протестували працюючі там акушерки, а найвідважніша серед них, Агата Рейман, представила громадськості інформацію про здійснювані лікарнею аборти. У лікарні намагалися залякати акушерку, погрожували їй фінансовими санкціями. На захист акушерки стали волонтери Фонду Про-Право на життя, організовуючи пікети біля лікарні та в інших місцях Жешува. Лікарня відреагувала на це судовими позовами проти організаторів пікету, Яцека Котули і Премислава Сича. Однак, це не налякало активістів: зібрання і далі організовувалися, було викуплено рекламний білборд поблизу лікарні для інформування про процедури, що відбуваються у закладі, а один із останніх пікетів транслювався на національному телебаченні TVP Info.

Цивільний суд виніс рішення про те, що активісти Фонду порушили добре ім'я лікарні, стверджуючи, що у ній вбивають хворих дітей. Натомість кримінальний суд постановив, що Котула і Сич не винні у знеславленні лікарні, а називати аборт вбивством дітей є найбільш виправданим. В обох випадках захисників життя представляв адвокат Єжи Кваснєвський з Інституту Ordo Iuris. У цивільній справі Котула і Сич подали касаційні скарги.

Відмова лікарні Pro-Familia від абортів показує, що пікети під лікарнями є ефективним інструментом у боротьбі проти абортів.

У 2014 р. один із керівників лікарні Pro-Familia заявив, що "цей тип процедури (аборту) має виконуватися у кожній лікарні". Десятки пікетів, організованих жешувськими активістами Фонду, мабуть, призвело до пробудження сумління гінекологів лікарні і, врешті, до відмови від убивчої практики. Якби Котула і Сич дали керівництву лікарні себе залякати, цього, найвірогідніше, не відбулося б. Сміливість і завзятість пробудили совість.

Мета активістів полягає у тому, щоб пробудити сумління всіх поляків. Саме тому вони продовжують кампанію "Лікарні без абортаріїв". Оскільки найагресивніша до pro-life волонтерів  лікарня змушена була зупинити вбивства дітей, то це означає, що можна зупинити аборти у кожній лікарні. Потрібні лише мужність і витривалість.