Постанови Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ
  • Втр, 14/06/2016 - 22:59

Постанови Сімдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, 7-8 червня 2016 року Божого, Зарваниця.

1. Для покращення материнської опіки Церкви над людьми, які постраждали внаслідок військової агресії, спрямованої на нашу державу:

А. Доручити правлячим архиєреям у співпраці з Благодійним фондом «Карітас України» створити пасторально-соціальні місії на лінії розмежування в Донецькій, Луганській та Харківській областях. Кожній єпархії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ взяти на себе зобов’язання забезпечити функціонування однієї місії. Координацію цієї діяльності доручити Координаційній раді душпастирства в кризових ситуаціях.

Б. Доручити «Карітасу України» у співпраці з іншими компетентними церковними структурами створити в Києві національний методологічно-консультативний центр фізичної, психологічної та духовної реабілітації для травмованих війною.

В. Просити Блаженнішого Святослава, щоб доручив Патріаршій комісії у справах священичого виховання у співпраці з  «Карітасом України» та іншими компетентними церковними структурами розробити та впровадити програму систематичного навчання священиків і семінаристів пасторально-духовного супроводу людей, які постраждали від війни в Україні, та представити її на розгляд наступній сесії Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Г. Доручити правлячим архиєреям упродовж двох місяців зібрати та подати до «Карітасу України» інформацію про фактичну кількість постраждалих від війни на території їхніх єпархій та екзархатів, про потреби цих людей та про можливості задоволення цих потреб.

2. Взяти до уваги звіт Комісії у справах родини УГКЦ.

3. Для належного відзначення Дня мирянина УГКЦ:

А. Заохотити вірних Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до участі у Всеукраїнській прощі до с. Страдч у День мирянина УГКЦ.

Б. Душпастирям Києво-Галицького Верховного Архиєпископства 26 червня 2016 року Божого, у День мирянина УГКЦ, додати до сугубої єктенії таке прохання за мирян та мирянські спільноти: «Ще молимось за всіх мирян, щоб, маючи приклад святих, і самі щиро прагнули святості й неустанно вправлялися в благочесті, ділах милосердя та молитві, Господи, вислухай і милостиво помилуй».

4. Взяти до уваги сучасний стан діалогу з УАПЦ(о).

5. Для більш ефективної реалізації Пасторальної програми протидії гріхові корупції:

А. Доручити Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»:

1) опрацювати та впровадити на курсах священичої формації тему протидії корупції;

2) провести практичні тренінги на тему протидії корупції в рамках курсів постійної формації духовенства;

3) провести практичні тренінги на тему протидії корупції серед інститутів богопосвяченого життя;

4) розробити програму просвітництва, яка б допомагала вірним усвідомлювати цю проблематику;

5) розробити Кодекс антикорупційної поведінки для працівників Курій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Карітасів України.

Б. Для розвитку руху протидії корупції  в Україні:

1) Поблагословити створення у складі Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» (ad iterim) Центру протидії корупції, який відповідатиме за втілення Пасторальної програми протидії корупції та представлятиме думку УГКЦ громадськості;

2) Рекомендувати єпархіальним єпископам призначити відповідно підготовлених представників від усіх єпархій та екзархатів Верховного Архиєпископства для співпраці з Центром протидії корупції.

6. Для вдосконалення капеланського служіння в закладах охорони здоров’я:

А. Рекомендувати єпархіальним єпископам заохочувати священиків до капеланського служіння в закладах охорони здоров’я.

Б. Заохочувати медичних капеланів до активної душпастирської опіки у військово-польових госпіталях, наголошуючи на важливості такого служіння.

В. Просити правлячих архиєреїв Харківського та Донецького екзархатів взяти під свою духовну опіку військові госпіталі на своїй території та делегувати відповідальних за цю ділянку служіння;

Г. Доручити Комісії душпастирства охорони здоров’я розробити семінарійну програму вишколу медичних капеланів.

7. Взяти до уваги сучасний стан втілення Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом» у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ.

8. Для покращення душпастирської опіки людей з особливими потребами:

А. Правлячим архиєреям Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ звернути пастирську увагу на осіб з вадами слуху та зору.

Б. Доручити Катехитичній комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ підготувати та видати молитовник шрифтом Брайля.

9. Затвердити текст Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ щодо пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі.

10. Сімдесят третю сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви провести в листопаді 2016 року Божого.

 

Ці  постанови набирають чинності 21 червня 2016 року Божого

 

Голова Синоду:                              Блаженніший Святослав