Президент Німеччини публічно тлумачить Євангеліє по-своєму: чудо в Кані Галилейській – це… розповідь про демократію
  • Срд, 14/06/2023 - 11:02

Під час нещодавнього Конгресу євангельської церкви в Німеччині, що проходив у Нюрнберзі, спеціальним гостем виступив президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. Оскільки подія була релігійною, а не політичною, керівник держави вирішив провести біблійну екзегезу фрагменту з Євангелія від Йоана про чудо Ісуса на весіллі в Кані Галилейській.

Як тлумачить президент усе те, що сталось у Кані Галилейській? Якщо сказати делікатно: по-сучасному. Для соціал-демократа не важливо те, що описує в Євангелії св. Йоан. На думку Штайнмаєра, чудо перетворення води на вино – це другорядна справа і насправді неважлива, оскільки у цій історії важливе дещо інше.

Як «тлумачить» президент Німеччини, «Ісус прийшов на весілля в маленькій місцевості на периферії Римської імперії, щоб показати, що не слід занедбувати сільське населення, оскільки демократія втрачає свою легітимність, якщо у політичних дебатах не беруть участі усі групи населення».

«У новинах «Bayrische Rundfunk», яке повідомляє про виступ Шнайнмаєра, появилась інформація про те, що президент Німеччини, проводячи біблійні студії, закликав присутніх до більшої діяльності на користь демократії і бунтівничої відваги, щоб протистояти світовим кризам. Його заклик «Разом будемо боронити цю демократію у цій країні!» викликав ентузіазм у наповненому вщент залі», - пише Ґжеґож Ґурни на wPolityce.pl.

На думку публіциста, слід віддати належне Штайнмаєрові, що публічно визнав, що не вірить в правдивість історії, описаної св. Йоаном. Це відрізняє його від багатьох інших католицьких політиків, і навіть єрархів Церкви, які також не вірять, але про це не говорять і вдають з себе віруючих. «Слід присвятити їм слова, які в 1910 р. написав Гілберт Кіт Честертон:

«Люди засновують інституції, що поширюють певні ідеї; для ворогів цих ідей немає місця в цих інституціях: людина честі повинна почувати себе зрадником і шпигуном у Церкві, з якою не погоджується», - підсумовує Ґ.Ґурни.