Привітання Блаженнішого Святослава з нагоди стодвадцятип'ятиріччя перших українських поселень у Канаді
  • Пон, 09/05/2016 - 15:04

Дорогі брати і сестри в Христі! Із нагоди 125-річчя перших українських поселень у Канаді звертаюся до більше ніж двох мільйонів громадян Канади українського походження: прийміть мої молитви і пастирське благословення із землі ваших предків, з України! Це час, щоб згадати про численні Божі ласки, які ви отримали в Канаді, і подякувати за цю нову землю, що її ви зробили своїм домом. Радіючи разом із вами, не забуваю також про всі тягарі й труднощі, які ви пережили за ці роки.

Напередодні святкування Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа на Вечірні Страсної суботи ми співаємо похвальну пісню з Книги пророка Даниїла. Це пісня прослави Бога з боку трьох єврейських юнаків, яких у Вавилоні було кинуто в полум’я печі: завдяки їхній великій вірі Господь змилосердився над ними і врятував їх.

У цей Святий Ювілейний рік Божого милосердя заспіваймо разом із цими трьома юнаками: «Господа славте і вихваляйте по всі віки». За останні 125 років українці знайшли в Канаді не тільки притулок, а й досягли процвітання і втішаються повагою в суспільстві та державі. Українці здобули нове життя не лише для себе, а й для своїх дітей, онуків і правнуків, які зараз є п’ятим-шостим поколінням у цій країні.

Усі канадці українського походження можуть сміливо заспівати: «Благословіте Господа, усі діла Господні. Благословіте Господа, пагорби й гори і все, що на землі виростає. Благословіте Господа, джерела, моря і ріки. Благословіте Господа, кити і всі морські створіння». Справді, наш народ був благословенний плодами канадської землі.

Складаючи подяку Господу Богу, заохочую всіх вас бути вірними синами і дочками як своєї землі, так і землі ваших предків.

Співаючи «Благословен єси, Господи, Боже батьків наших, і достохвальний і вельми возносимий повіки» − не забувайте свого коріння і своєї прабатьківщини, моліться, щоб вона позбулася економічних проблем і війни.

Співаючи «Благословіте Господа, слуги Господні» − беріть активну участь в управлінні державою, користуючись усіма правами, які дає вам канадське громадянство і яких були позбавлені українці упродовж багатьох століть своєї історії.

Співаючи «Благословіте Господа, ізраїльтяни» − згадайте корінні народи Канади, як старших братів, з якими ви ділите їхню землю і які часто потребують вашої допомоги.

Співаючи «Благословіте Господа, духи і душі праведних» − згадайте в молитвах душі померлих піонерів-іммігрантів та їхні жертви заради вашого майбутнього.

Співаючи «Благословіте Господа, сини людські» − пам’ятайте про своє покликання передати нашу віру, мову і культуру молодшим поколінням.

Співаючи «Благословіте Господа, священики Господні» − не забувайте про дар своєї християнської віри в Київській духовній традиції, збереженої для вас більше ніж протягом тисячі років.

Співаючи «Благословіте Господа, святі і смиренні серцем» − згадайте усіх співгромадян Канади, опікуючись потребами бідних, покинутих, хворих і літніх людей.

Дозвольте мені цією молитвою вдячності й прослави Бога приєднатися до ваших молитов подяки за ці 125 років і закінчити своє привітання словами цих трьох юнаків: «Хваліте Господа, бо добрий, бо повіки Його милосердя».

+ СВЯТОСЛАВ

 

Дано в Києві,
при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
у Страсну суботу,
30 квітня 2016 року Божого