«Проща Милосердя» Благодійного фонду «Рідня»
  • Пон, 16/09/2013 - 20:41

15 вересня 2013 року, в рамках святкувань 1025-ліття Хрещення України-Руси, відбулась проща Милосердя під гаслом «Віра без діл мертва…» БФ «Рідня» до чудотворної ікони Божої Матері в Гошеві.

Прощу очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ, у співслужінні з о. Дам’яном Кастраном, ЧСВВ, ігуменом монастиря Преображення Господнього с. Гошів, духовенством Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ та Стрийської єпархії.

В часі проповіді владика Тарас розкрив присутнім прочанам суть віри в контексті Недільного Євангелія (Мт. 19, 16-26) через призму воплочення і жертви Христа: «В Христі нам об’являється весь зміст і суть віри – Бог виходить на зустріч людині. Христос об’являє своїм життям, своєю смертю, що любити – це не означає щось мати, щось привласнити, але означає жити для іншого», - сказав єпископ, звертаючи увагу на те, що «шлях віри починається з людської доброти, з людського благородства, з людяності».

В контексті святкування 1025-ліття Хрещення України-Руси, до якого приурочене дане паломництво, Архиєрей відзначив роль Володимирового Хрещення для побудови християнської Держави і суспільства: «Від моменту хрещення зародилась нова культура українського народу – християнська культура, в котрій головним елементом засвідчення перед світом була солідарність, доброта, благородство, велич духа. Ми сьогодні є спадкоємцями цього великого духовного тисячолітнього надбання нашого народу».

Як приклад засвідчення віри в Бога, яка полягає у повній довірі Господу, єпископ розглянув момент Благовіщення в житті Богородиці, до Якої цього дня прочани підносили свої молитви і прохання.

Звертаючи увагу на БФ «Рідня», владика Тарас підкреслив його значення в актуалізації нашої віри та можливість участі людини в соціальному служіння: «Цей фонд покликаний об’єднати людей в одну родину, щоб розбудити в наших серцях прагнення комусь помогти, оте маленьке прагнення жити для іншого, щоб стати учасником якогось великого діла, в котрому обтираються сльози, подається горня води, кусень хліба».

На завершення проповіді Преосвященний владика закликав усіх присутніх «піднести свої молитви до нашого Спасителя за себе і за кожного з нас, бо то є перший крок для того, щоби оживити нашу віру, щоб ми навчилися молитися всі за кожного і кожен за усіх».

Після Літургії єпископ уділив прочанам повний відпуст і окропив усіх освяченою водою.

Варто зазначити, що Управління Стрийської єпархії, усвідомлюючи відповідальність за розвиток соціального служіння, у співпраці з кредитною спілкою «Вигода», є співзасновником Благодійного фонду «Рідня», діяльність якого має чотири соціальні напрямки: 1. Допомога потребуючим, 2. Допомога дітям з особливими потребами, 3. Розвиток «Українського греко-католицького садочка», 4. Фонд громади (цілі, які визначають самі жертводавці).

Прес-служба Стрийської єпархії