Проти християн в Індії спостерігається значне зростання насильства та переслідувань
  • Чтв, 04/04/2024 - 14:05

Останній звіт Евангелічного братства Індії (EFI) висвітлює тривожне збільшення насильства та систематичного переслідування християнської спільноти країни, зафіксувавши значний сплеск інцидентів у 2023 році.

 

У 2023 році зафіксовано аж 601 інцидент, що на 45% більше, ніж 413 випадків попереднього року.

 

“Попри конституційний захист та давню традицію релігійного розмаїття Індії, поширення роздільної риторики та запальних висловлювань, які часто залишаються без належної уваги з офіційного боку, надихає окремі сектори суспільства на вчинення актів насильства та дискримінації проти релігійних меншин, зокрема християн та мусульман,” прокоментував генеральний секретар EFI Реверенд Віджаєш Лал під час презентації звіту.

 

Особливу увагу у звіті приділено регіонам, де ситуація для християн стала особливо тривожною. Уттар Прадеш став епіцентром із зафіксованими 275 інцидентами. Звіт також вказує на масові арешти пасторів та віруючих за звинуваченнями у примусових перетвореннях без належних доказів.

 

Чхаттісгарх став ще одним центром цілеспрямованого насильства зі 132 інцидентами, відображаючи загальну тривожну тенденцію в кількох штатах.

 

Звіт викриває жорстоке порушення прав на поховання християнських родин. Реверенд Віджаєш Лал підкреслив серйозність ситуації, заявивши про необхідність стримування поширення нетерпимості, яка загрожує ерозії цінностей світськості та плюралізму Індії.

 

“Неефективність протидії та адресація поширення мови ненависті та роздільних наративів створила умови, за яких екстремістські елементи відчувають себе вповноваженими порушувати основоположні права релігійних меншин,” – зазначив Лал.

 

Окрім того, звіт підкреслює тривожну тенденцію вигадування звинувачень проти християн в Індії.

 

“Неправдиві твердження про примусові релігійні переходи широко використовуються для цілеспрямованого переслідування християн. Ця наратива служить зручною відмовкою для дискримінації та переслідування християнської меншини по всій країні,” – повідомив Лал.

 

В контексті суперечок навколо релігійних перетворень, посилення законів проти конверсій стало політично чутливим питанням, особливо в штатах під керівництвом БДП, де ідеологія партії знаходить відгук у більшості.

 

EFI закликає уряд Індії та адміністрації штатів захистити релігійні меншини та підтримувати верховенство права, особливо у штатах, таких як Уттар Прадеш, Чхаттісгарх, Хар’яна, Карнатака та Мадх’я Прадеш.