Рішення Ватикану: заборонити відправу традиційної літургії в столиці штату Техас
  • Чтв, 15/02/2024 - 18:13

Від 19 березня у катедрі в Остіні, штат Техас, не буде відправлятися Свята Літургія в передсоборному обряді. Це рішення було ухвалене безпосередньо у Ватикані.

Про це повідомив др. Пітер Кваснєвський, американський письменник і активіст традиційного руху. Після Святої Літургії, відслуженої 11 лютого у Марійській катедрі в Остіні, штат Техас, було оголошено, що з 19 березня там більше не буде таких Тридентських Мес. Це важкий удар для групи від 500 до 600 людей, які відвідували богослужіння щотижня.

Ці літургії відправлялися щонеділі о 7:30 ранку та о 15:30. Тепер вони будуть замінені Літургією нового обряду, хоча й латинською мовою та з відправою ad orientem.

За словами представників цього руху, рішення прийшло з самого Ватикану, пише pch24.pl.

У результаті, щоб відвідати Святу Месу за стародавнім обрядом, жителям Остіна доведеться долати 25 миль до Дріпінг-Спрінгс; однак там відправлятимуть цю літургію о 13:30, це дуже незручний час із сімейних обставин. У більш сприятливий час літургію відправляють у Бренхемі (90 миль від Остіна) і Вако (100 миль від Остіна).

Вірні також матимуть змогу кожної другої неділі брати участь у традиційній Святій Месі, яку відправлятимуть священники Священничого Братства св. Пія X на території одного з готелів Остіна.

Рішення є результатом оголошення motu proprio «Traditionis custodes» у 2021 році. Нові правила взагалі забороняють відправляти Тридентську літургію в катедрах чи парафіяльних церквах. Крім того, вони заявляють, що зрештою всі вірні мають бути «приведені» до участі в новій Святій Літургії.