Різдво у Вірменії: між страхом і надією
  • Пон, 01/01/2024 - 14:31

У Вірменії, яка пережила черговий важкий рік, святкують Різдво. Монахині з Конгрегації Непорочного Зачаття в Ґюмрі, поблизу кордону з Туреччиною, виховують і втішають дітей біженців.

25 грудня 2023 року перед благословенням Urbi et Orbi Франциск закликав до остаточного миру між Вірменією та Азербайджаном. «Нехай це відбувається через реалізацію гуманітарних ініціатив, повернення біженців до їхніх домівок в умовах законності та безпеки, а також взаємної поваги до релігійних традицій і місць культу кожної спільноти», – побажав Папа.

Слідом за Франциском вірні Вірменії, країни давньої християнської традиції, також моляться за мир. У Гюмрі, другому за величиною місті Вірменії, три монахині з Конгрегації Непорочного Зачаття виховують близько тридцяти дітей у дитячому притулку. Багато маленьких вихованців родом із Нагірного Карабаху.

"Створюємо вертепи, влаштовуємо бенкети, вечірки. Це свято", – пояснила сестра Наріне. На свято в притулку чекають понад 300 гостей: колишніх вихованців та членів їхніх родин.

Багато дітей у притулку святкують Різдво двічі: 25 грудня разом із Католицькою Церквою та 6 січня, коли свято відзначається у Вірменській Апостольській Церкві. «Це не створює жодних проблем у родинах», — усміхається сестра Наріне, додаючи, що між різними обрядами існує велике порозуміння.

“Ми боїмося нової війни у Вірменії, ми не звикли жити в мирі”, – з жалем говорить монахиня. У притулку дітей підтримують психологи, адже війна докотилася і до Гюмрі. “Ми бачимо солдатів у місті та сім'ї біженців із Нагірного Карабаху. Ми б хотіли, щоб діти забули про цю війну, але це нелегко”, – каже монахиня.

Сестра Наріне та її вихованці мають лише одне бажання на 2024 рік: “Перш за все, ми хочемо миру. Усі хочуть миру. Ми молимося за це”, — говорить монахиня.

За матеріалами vaticannews.va.